Wat is anhydriet? En kan ik anhydriet verven?
Wat is anhydriet? We krijgen de vraag steeds vaker, want anhydrietvloeren komen almaar meer voor. We zien anhydriet tegenwoordig in heel veel nieuwbouwwoningen, appartementen, kantoren en bedrijfsgebouwen. En wie een nieuwbouwwoning betrekt, stelt zich dan vaak nog een vraag: kan je anhydriet verven?
Wat is anhydriet: uitleg
Anhydriet is een mineraal (zie foto) en eigenlijk een variant op gips. Als we spreken over anhydrietvloeren, hebben we het eigenlijk over een dekvloer die bestaat uit een vloeibaar gipsmengsel in een folie.
Anhydrietvloeren worden in steeds meer woningen aangebracht als alternatief voor de duurdere zandcementdekvloer. Anhydriet vloeit vanzelf mooi uit. Het kan heel snel worden aangebracht, waardoor de kosten relatief laag zijn. Voor een leek ziet anhydriet er ongeveer hetzelfde als zandcement. Het komt ook voor dat mensen het voor beton aanzien, al zal een kenner meteen het verschil opmerken.
Het resultaat is een sterke vloer, die bovendien heel erg geschikt is voor vloerverwarming. De vloerverwarming wordt eerst zwevend op een isolatie aangebracht, waarna de anhydriet erover uitgegoten wordt.
Anhydriet verven
Wat is anhydriet? Sommigen zullen ook antwoorden dat het een calciumsulfaat gebonden gietvloer is. Dit wil zeggen dat er veel kalk in zit. Bij droging blijft er een fijne kalkhuid of sluiter achter op de vloer. Dit moet weg geschuurd worden voordat u de vloer gaat verven.
Anhydrietvloeren zijn ondervloeren bedoeld om verder af te werken, met een coating of vloerbedekking. Anhydriet verven is gemakkelijk. Maar het is belangrijk om de vloer op de juiste manier voor te behandelen. Soms kunnen er bij de bouw beschadigingen in zijn gekomen. Dan is het verstandig om de anhydrietvloer te egaliseren. Bij een strakke, rechte anhydrietvloer zonder beschadigingen is egaliseren meestal niet nodig.
Voordat er op een anhydrietvloer een vaste vloer geplaatst kan worden dient de anhydrietvloer eerst grondig geschuurd te worden.
Wat is anhydriet: verfadvies
Een anhydrietvloer moet droog zijn voordat deze verder behandeld wordt. Reken op minstens vier weken droogtijd. Het vochtgehalte moet binnen drie weken op minder dan 1% zitten. Voor de veiligheid is 0,5% een goede waarde. Zit er na vier weken nog meer dan 1% vocht is, dan is het aangeraden om geen dampdicht verfsysteem aan te brengen. Een dampopen systeem met ademende verf is veiligheidshalve altijd beter en veiliger. Lees hier onze werkwijzer voor anhydrietvloeren verven.
Producten die heel geschikt zijn voor anhydriet dekvloeren zijn Inno Vloerprimer 2K en Inno Topcoat 2K Pro, vervolgens afgewerkt met Topcoat 2K Transparant. Bel ons voor meer informatie: 06 268 392 79.