Magazijnvloer voorbehandelen voor het coaten: onze tips
Hoe moet je een magazijnvloer voorbehandelen als je wilt gaan coaten? Is het altijd nodig? Hier leest u waarop u moet letten om de schilderklus perfect te laten slagen.
Een voorbehandeling van de magazijnvloer is vrijwel altijd nodig. Ze zorgt ervoor dat de vloer op een adequate manier afgewerkt kan worden met de vloercoating van uw keuze. Hoe complexer de ondergrond, hoe meer voorbereiding er gevraagd is.
Vloerverf moet optimaal kunnen hechten. Wie niet goed voorbehandelt, loopt het risico dat de magazijnvloer snel beschadigt en de vloercoating vernieuwd moet worden. Dit kost veel tijd en geld. De juiste voorbereiding betaalt zichzelf dus altijd terug.
Wat zijn obstakels bij het coaten van een magazijnvloer?
- Vuile poriën: voor een goede hechting tussen ondergrond en coating moeten deze schoon zijn en mooi open.
- Lijmresten: verwijder ze voordat u verft.
- Oude verflagen: in veel gevallen verhinderen ze een goede hechting. Hier leest u hoe u verflagen moet verwijderen.
- Vetten en olie: een effectieve reiniging van uw vloer is een must.
- Beschadigingen: herstellingen zijn vaak onontkoombaar.
Magazijnvloer voorbehandelen en cementhuid
Er zijn nog enkele zaken van invloed. Nieuwe cementgebonden vloeren kenmerken zich door een laagje cementsluier. Haal het weg, want het kan de hechting erg slecht maken.
Op monoliet afgewerkte betonnen vloeren vindt u cementhuid. De harsen van een betonverf kunnen dan niet diep doordringen.
Bij dekvloeren van zandcement zien we vaak cementpoeder dat door temperatuurschommelingen kan loslaten. Kunsthars zoals epoxy dringt hier niet door. U moet deze laag met een schuurmachine verwijderen om de vloer geschikt te maken voor een coating.
Magazijnvloer voorbehandelen voor het coaten
Een magazijnvloer voorbehandelen is gelukkig niet al te moeilijk, tenzij de vloer in erg slechte staat is. Het reinigen van een magazijnvloer moet zorgvuldig gebeuren, maar levert doorgaans geen grote problemen op. Een bestaande gietvloer of kunststofvloer is vaak al vlak genoeg en heeft weinig last van openstaande poriën. U kunt dan volstaan met boenen, borstelen en schuren. Daarnaast kan het nodig zijn om reparaties uit te voeren.
Is de vloer hersteld, schoon en vrij van vuil en vocht, kunt u een primer aanbrengen. Deze vermindert het zuigende effect van beton, verbetert de hechting van de eindlaag en zorgt ervoor dat u niet zo veel vloerverf nodig heeft. Een sterke primer voor professionele toepassingen is Inno Vloerprimer 2K.
Verwerk niet te veel primer ineens. Gaat het om een 2-componentenproduct voegt u de verharder toe aan de verf in de verhouding die op het blik of technische datasheet staat. Volg de instructies voor de juiste mengwijze. Dit is ook belangrijk bij het voorbereiden van de epoxy coating zoals de veelgebruikte Inno Topcoat 2K Pro.
De primer moet voldoende droog zijn voordat u de echte verflaag aanbrengt. Dit neemt bij kamertemperatuur vaak zo’n vier uur in beslag. Soms kan het tot een dag duren, afhankelijk van het product. Voor het optimale resultaat moet u niet langer dan 36 uur na het opbrengen van de primer beginnen met verven. Anders moet u extra schuren.
Magazijnvloer coaten
De betoncoating brengt u aan met een roller en een verlengstok. Behandel de vloer dekkend en laat voldoende uitharden volgens de aanwijzingen op de verpakking. Let ook op de potlife: de tijd waarin de gemengde 2-componentenverf gebruikt kan worden.
Bedenk dat dit algemene richtlijnen zijn. Ze zijn van toepassing op de meeste harde, steenachtige ondergronden. Afhankelijk van de ondergrond kan echter zowel de voorbehandeling als het coaten zelf op een andere manier gebeuren. Hier vindt u informatie over diverse soorten vloeren.
Komt u er niet uit, neem dan contact met ons op. Wij staan altijd klaar met goede raad en kunnen u ook adviseren over de aanschaf van de juiste primer en vloercoating voor uw magazijnvloer. Bel of mail ons, en u krijgt gericht advies. Ons telefoonnummer is +31 (0)6 26 839 279.