Vloeren schilderen in een notendop
Vloeren schilderen: hoe doe je dat? Vloercoatings hebben verschillende eigenschappen, en de ene vloer is de andere niet. Hieronder leggen we uit welk product bij welke vloer hoort, en hoe je in het algemeen moet werken.
Vloeren schilderen: voorbereiding
Elke verfklus begint met een schoonmaakbeurt. Dweilen met een vloerreiniger zorgt ervoor dat de ondergrond vetvrij wordt. Dit is des te belangrijk als je een eerder geverfde vloer opnieuw gaat behandelen.
Voordat je een vloer gaat schilderen, moet er altijd geschuurd worden. Dit gebeurt meestal met een roterende schuurmachine. Deze is te huur bij bouwmarkten en verhuurcentra voor gereedschap. Dit soort schuurmachines is geschikt voor zowel hout en parket, als voor anhydriet- en zandcementvloeren. Voor ruw beton adviseren we een diamantschuurmachine.
De meest gebruikte korrelgrootte van het schuurpapier voor een roterende schuurmachine zit tussen de 80 en 100 in. Hoe gladder en harder de vloer, hoe grover de korrel moet zijn. Schuren moet het oppervlak mat maken. Dit bevordert de hechting van de primer en de toplaag. Met één schuurpad kan je ongeveer 30-40 m2 doen. Na het schuren moet er gestofzuigd worden.
Onze handleiding voor het aanbrengen van vloercoatings gaat in detail in op alle voorbereidende werkzaamheden. Aanbevolen!
Welke primer voor welke vloer
Nieuwe vloeren met een zuigende ondergrond hebben altijd een primer (grondverf) nodig. Dit kan een 1- of 2-componentenprimer zijn.
Bij het kleurloos transparant afwerken van een vloer raden we aan om een 1-componentenprimer te gebruiken.
Gebruik bij een dekkende verf het best een 2-componentenprimer. Uitzonderingen zijn mogelijk, dus informeer even bij twijfel. In de meeste gevallen is 1 laag primer voldoende.
Welke topcoating voor welke vloer
Welke topcoating geschikt is, hangt af van hoe de vloer eruit moet zien. Met vloercoatings zijn er twee mogelijkheden:
- kleurloos transparant
- dekkend, effen kleur
Voor een kleurloze, transparante afwerking adviseren we Inno Topcoat 2K (transparante versie).
Welke dekkende coating geschikt is, hangt af van de ondergrond. We onderscheiden onder meer:
- Topcoat 2K (onder meer anhydriet, cementdekvloeren, tegels)
- Topcoat 2K Pro (onder meer beton, tegels)
- Kunststofcoating (linoleum, pvc, vinyl)
- Laminaatcoating (laminaat)
- Grindvloercoating (grind, korreltapijt)
- Houtenvloercoating (hout, parket)
- Garagevloercoating (garages, werkplaatsen)
We hebben voor elk soort vloer een werkwijzer gemaakt. Daarin staat per vloertype welke producten het meest geschikt zijn, en hoe je ermee moet werken. Ook de eigenaardigheden van verschillende ondergronden komen aan bod. Hier zijn alle werkwijzers voor vloeren verven.
Kiezen van kleuren
RAL-kleuren en NCS-kleuren worden wereldwijd gebruikt en zijn niet merk-gebonden Wij kunnen onze dekkende vloercoatings in alle RAL- en NCS-kleuren leveren. Kijk hier voor het kiezen van verfkleuren.
Vloer schilderen: welke materialen
Als schoonmaakmiddel adviseren we Inno Vloerreiniger. Bij kunststof is de Vloerstripper de beste ontvetter.
Gebruik professionele afplaktape voor het afplakken van de randen en plinten. Aan de kantjes is een kwast het handigst. Gebruik voor het rollen van 2-componentenverf een vachtroller van goede kwaliteit. De roller mag geen pluisjes loslaten. Voor het opnemen van de verf is een vierkante verfbak het handigst. Prik de roller op een telestok of een bezemsteel. Staand rollen werkt sneller en gemakkelijker.
In onze webshop hebben we afdeling voor benodigdheden voor vloercoatings.
Meer advies nodig? Bel ons gerust op +31 (0)6 26 839 279.