Hoe bereid ik een vloer voor op verven?

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in faq
Hoe bereid ik een vloer voor op verven?

Een vloer verven is niet moeilijk, hoor je overal, maar hoe begin je eraan? We leggen het hier uit. En we raden je aan om onze tips ter harte te nemen, want een goede voorbereiding is echt essentieel.

In deze blogpost leggen we stap voor stap uit hoe je je vloer optimaal voorbereidt op verven, zodat je straks trots kunt zijn op je doe-het-zelf project. Dit zijn algemene richtlijnen voor alle harde ondergronden, zoals beton, cement, anhydriet en uitgeharde egaline.

Waarom een goede voorbereiding belangrijk is

Een goed voorbereide vloer zorgt ervoor dat de vloercoating goed hecht en lang meegaat. Het overslaan van bepaalde stappen kan leiden tot problemen zoals:

  • Slechte hechting van de verf, waardoor deze snel loslaat. Dat betekent extra werk en onnodig hoge kosten.
  • Oneffenheden in de vloer die zichtbaar blijven door de verflaag heen.
  • Onvolledig verwijderde vetten of vuil, wat de verf kan aantasten.

Door de onderstaande stappen te volgen, voorkom je deze problemen en zorg je voor een professioneel resultaat.

Stap 1: Reinigen van de vloer

De eerste en belangrijkste stap in de voorbereiding is het grondig reinigen van de vloer. Vuil, stof, vet en andere verontreinigingen kunnen de hechting van de verf ernstig beïnvloeden. Gebruik hiervoor de Inno Coatings Vloerreiniger.

  • Reinigingsoplossing aanbrengen: Meng de vloerreiniger met water volgens de instructies op de verpakking. Breng de oplossing royaal aan op de vloer. Dit is in het bijzonder aanbevolen bij oudere en vuile vloeren.
  • Schrobben: Gebruik bij een sterk verontreinigde vloer een harde borstel of een schrobmachine om de vloer grondig te schrobben. Besteed extra aandacht aan plekken met hardnekkig vuil of vetvlekken.
  • Spoelen: Spoel de vloer grondig af met schoon water om alle resten van de reiniger te verwijderen. Laat de vloer volledig drogen voordat je verder gaat.

Stap 2: Repareren van beschadigingen

Voordat je kunt beginnen met verven, moeten alle scheuren, gaten en andere beschadigingen in de vloer gerepareerd worden. Dit zorgt voor een egaal oppervlak en voorkomt dat de verf in de beschadigingen zakt.

  • Inspectie: Controleer de vloer op scheuren, gaten en andere oneffenheden.
  • Reparatiemiddel: Gebruik een geschikt reparatiemiddel om de beschadigingen te vullen. Volg de instructies van de fabrikant voor de beste resultaten. Tip: gebruik Vloerfix voor scheuren en gaten tot een vuist dik.
  • Gladschuren: Na het uitharden van het reparatiemiddel, schuur je de gerepareerde plekken glad zodat ze gelijk liggen met de rest van de vloer.

*** Lees verder onder de foto. ***

Vloer voorbereiden

Stap 3: Schuren van de vloer

Schuren is een cruciale stap om een glad en hechtbaar oppervlak te creëren. Het verwijdert oude verflagen en zorgt voor een betere hechting van de nieuwe verf of coating.

  • Schuurpapier of schuurmachine: Gebruik een schuurmachine of schuurpapier. Vaak volstaat een korrel van 80-120. Voor grote oppervlakken is een schuurmachine aan te raden. Controleer de aanwijzingen in onze werkwijzers voor wat betreft de korrelgrootte. Deze kan afwijken, afhankelijk van de situatie.
  • Schuur gelijkmatig: Schuur de vloer gelijkmatig en zorg ervoor dat je alle hoeken en randen meeneemt. Dit zorgt voor een consistente hechting over het hele oppervlak.
  • Stof verwijderen: Veeg of stofzuig het schuurstof grondig weg. Een industriële stofzuiger is hiervoor meer geschikt dan een gewoon huishoudapparaat. Gebruik eventueel een vochtige doek om de resterende stofdeeltjes te verwijderen.

Stap 4: Aanbrengen van een hechtlaag of primer

Een goede hechtlaag of primer is essentieel voor een duurzame verfafwerking. Het zorgt ervoor dat de uiteindelijke coating goed hecht en beschermt de vloer tegen slijtage. Een primer is geen eindlaag, maar een tussenstap naar verf of coating.

  • Kies de juiste primer: Afhankelijk van het type vloer en de mate van belasting kies je voor de Inno Coatings Vloerprimer 1K voor een eencomponenten primer, of de Inno Coatings Vloerprimer 2K voor een tweecomponenten primer. De 1K is het best voor vloeren die licht tot matig belast worden, zoals thuis. De 2K raden we aan voor vloeren die intensief gebruikt worden. Let op: voor geglazuurde tegels is er een tegelprimer.
  • Aanbrengen van de primer: Breng de primer aan met een roller of kwast. Zorg voor een gelijkmatige laag over het hele oppervlak.
  • Droogtijd: Laat de primer volledig drogen volgens de aanbevelingen van de fabrikant voordat je begint met het aanbrengen van de verf of coating.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik elke vloer verven?

Ja, bijna elke vloer kan geverfd worden, mits de juiste voorbereidingen zijn getroffen. Het is belangrijk om te weten wat voor soort ondergrond je hebt en welke specifieke voorbereidingen daarbij horen. Raadpleeg bij twijfel altijd een specialist.

2. Hoe lang duurt het voordat ik mijn vloer kan gebruiken na het verven?

De droogtijd hangt af van het type verf en de omgevingsomstandigheden. Gemiddeld duurt het 24 tot 48 uur voordat de verf droog genoeg is om er overheen te lopen. Voor een optimaal resultaat is het raadzaam om de vloer tot zeven dagen te laten uitharden voordat je zware meubels terugplaatst.

Meer weten over vloeren verven

Een goed voorbereide vloer zorgt niet alleen voor een mooier eindresultaat, maar ook voor een slijtvaste afwerking waarvan je jaren plezier hebt.

Heb je nog vragen over het voorbereiden van je vloer of wil je persoonlijk advies over welke producten je het beste kunt gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact op met Vloeren Coatings op telefoonnummer +31(0)626839279.