Hoe breng ik tegelverf aan in een badkamer?

Hoe breng ik tegelverf aan in een badkamer?

Een badkamer renoveren kan een uitdagende en kostbare onderneming zijn. Gelukkig is er een budgetvriendelijke en effectieve manier om je badkamer een frisse, nieuwe look te geven: tegelverf. Met tegelverf kun je oude en versleten tegels omtoveren tot een modern en stijlvol oppervlak zonder het gedoe en de kosten van het vervangen van tegels. Dit artikel vertelt hoe.

Een succesvolle verfklus begint met een goede voorbereiding. Dit geldt zeker voor het verven van tegels in de badkamer. Volg deze stappen nauwkeurig om een duurzaam en professioneel resultaat te behalen.

Reiniging van de tegels

Voordat je begint met verven, moeten de tegels grondig worden gereinigd. Zeepresten, vet en kalkaanslag kunnen de hechting van de verf negatief beïnvloeden. Gebruik een krachtige ontvetter of speciale vloerreiniger om de tegels schoon te maken. Vergeet niet de voegen goed mee te nemen. Spoel de tegels vervolgens af met schoon water en laat ze volledig drogen.

Afplakken en afdekken

Bescherm de oppervlakken die je niet wilt verven door ze af te plakken met schilderstape van hoge kwaliteit. Denk hierbij aan de randen van de tegels, de voegen, sanitair en de vloer. Gebruik plastic folie of oude doeken om de vloer en meubels in de badkamer af te dekken.

Aanbrengen van de primer

TegelprimerDe eerste laag die je aanbrengt is de primer. Een goede primer zorgt voor een betere hechting van de verf en een duurzamer eindresultaat. Voor het verven van badkamertegels raden wij de Inno Tegelprimer aan. Deze is speciaal bedoeld voor gladde, niet-poreuze oppervlakken zoals (de meeste) badkamertegels.

De tegelprimer wordt, anders dan normale primers, flinterdun aangebracht met een doek. Het product droogt erg snel en je moet 45 minuten tot een uur later al de eerste verflaag aanbrengen. Anders verliest de primer zijn kracht. Let hier goed op.

Verf aanbrengen

Na het aanbrengen van de primer is het tijd om de tegelverf aan te brengen. Kies een hoogwaardige verf die speciaal is ontwikkeld voor tegels, zoals de Topcoat 2K Kleur van Inno Coatings. Deze gaat jaren mee en is na droging uitermate waterbestendig.

Meng de componenten van de verf met een boormachine en giet een kleine hoeveelheid in een verfbakje. Begin met het verven van de randen en hoeken met een kwast. Gebruik vervolgens een lakroller voor de grotere oppervlakken. Breng de verf in dunne, gelijkmatige lagen aan. Laat de eerste laag volgens de instructies op de verpakking drogen. Dit duurt meestal 24 uur.

*** Lees verder onder de foto ***

Badkamer verven

Voor een optimale dekking en duurzaamheid is het aan te raden om, na circa 24 uur, een tweede laag verf aan te brengen. Herhaal het proces van de eerste laag en zorg ervoor dat de verf goed droog is voordat je de tweede laag aanbrengt. Laat ook deze laag goed drogen. Tussendoor schuren hoeft niet als er minder dan 72 uur tussen de lagen zit.

Afwerking met een transparante topcoat

Om de geverfde tegels te beschermen tegen slijtage en vocht, kun je een transparante topcoat aanbrengen. De Topcoat 2K Kleur Transparant is hiervoor ideaal. Breng de topcoat aan op dezelfde manier als de verf. Laat de topcoat volgens de instructies op de verpakking drogen.

Veelgestelde vragen over het verven van tegels

1. Hoe lang duurt het voordat ik de badkamer weer kan gebruiken?

Het is belangrijk om geduldig te zijn bij het verven van tegels. Reken op een droogtijd van minimaal 24 uur voor elke verflaag en de topcoat. Het is aan te raden om de badkamer pas weer volledig te gebruiken nadat de topcoat volledig is uitgehard, wat meestal 7 dagen duurt.

2. Kan ik elke soort tegelverf gebruiken voor mijn badkamer?

Niet alle verf is geschikt voor gebruik in de badkamer. Het is belangrijk om verf te gebruiken die speciaal is ontwikkeld voor tegels en vochtige omgevingen. De producten van Vloeren Coatings, zoals de Inno Tegelprimer en Topcoat 2K Kleur, zijn hier perfect voor.

3. Wat moet ik doen als de verf begint te bladderen?

Bladderende verf kan verschillende oorzaken hebben, zoals onvoldoende voorbereiding of een probleem met de primer. Als de verf begint te bladderen, schuur dan de beschadigde plekken, reinig grondig, en breng opnieuw primer en verf aan. Volg de instructies zorgvuldig om herhaling te voorkomen.

Vragen over tegelverf?

Het verven van badkamertegels is een geweldige manier om je badkamer een nieuw aanzien te geven zonder de hoge kosten en het gedoe van het vervangen van tegels. Heb je nog vragen, neem dan gerust contact op met Vloeren Coatings op telefoonnummer +31(0)626839279 voor vrijblijvend en persoonlijk advies. Vloeren Coatings staat klaar om je te helpen bij al je verfprojecten. Mailen kan ook.