Hoe kan ik een vloer met vloerverwarming verven?

Hoe kan ik een vloer met vloerverwarming verven?

Vloerverwarming biedt veel comfort en luxe in huis. Maar hoe pak je het aan als je deze vloer wilt verven? Vloeren Coatings levert al vele jaren verf aan eigenaren van woningen en bedrijfspanden met vloerverwarming.

In deze blogpost lees je alles over het verven van een vloer met vloerverwarming. Volg je de juiste stappen en gebruik je de juiste producten, dan kun je jouw vloer een prachtige nieuwe look geven zonder de functionaliteit van de vloerverwarming aan te tasten.

Waarom speciale aandacht voor vloerverwarming?

Vloerverwarming verschilt op een aantal punten van gewone vloeren. Door de constante temperatuurverschillen kan een verkeerde verflaag sneller barsten of loslaten. Daarom is het cruciaal om zorgvuldig te werk te gaan en de juiste producten te gebruiken. Zo voorkom je niet alleen schade aan de verflaag, maar ook aan de vloerverwarming zelf.

Voorbereiding is het halve werk

Voordat je begint met verven, is een goede voorbereiding nodig. Zorg ervoor dat de vloer schoon, droog en vrij van vet en vuil is. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf en voorkomt dat vuil de verflaag binnendringt.

  • Reinig de vloer grondig: Gebruik een geschikte reiniger om alle vuil en vetresten te verwijderen. Laat de vloer daarna goed drogen.
  • Schuur de vloer licht op: Dit zorgt voor een betere hechting van de verf. Gebruik hiervoor fijn schuurpapier en verwijder het schuurstof grondig met een stofzuiger en een vochtige doek.
  • Controleer de vloer op beschadigingen: Vul eventuele scheuren en gaten met een geschikte reparatiemassa en schuur deze na droging weer glad.

Welke verf gebruik je voor vloerverwarming?

Dit is misschien de belangrijkste vraag. Voor het verven van een vloer met vloerverwarming zijn niet alle verfsoorten geschikt. Vloerverf op basis van epoxy is namelijk niet voldoende warmtebestendig en kan door vloerverwarming verkleuren. Belangrijk om te weten, want epoxyverf wordt veel gebruikt. Kies daarom voor een verf die speciaal is ontwikkeld voor vloeren en bestand is tegen temperatuurwisselingen. Vloerverf op basis van acrylaat of polyurethaan kan wel overweg met verwarmde vloeren.

Aanbevolen verf voor vloerverwarming

 

Inno Topcoat 1K Kleur: dekkende 1-component vloercoating voor vloeren die normaal belast worden. Het is een zeer universele vloercoating die als toplaag op vele soorten vloeren aangebracht kan worden. Geschikt voor beton en andere steenachtige ondergronden, maar ook voor hout. Het is een watergedragen en oplosmiddelvrije coating op basis van alifatische acrylaten. Daarmee is deze coating ook geschikt voor vloeren met vloerverwarming. De verf vloeit mooi uit, is gemakkelijk verwerkbaar en geeft een strak eindresultaat.

 

Inno Topcoat 2K Kleur: 2-componenten vloercoating voor vloeren die zwaarbelast worden. Universele toplaag voor vele soorten vloeren waaronder gietvloeren. Watergedragen en oplosmiddelvrij, op basis van polyurethanen (PU). Deze coating is daarmee zeer geschikt voor vloeren met vloerverwarming en vloeren waar direct zonlicht op komt. Voor binnen en buiten. Maakt het oppervlak vloeistofdicht, stofvrij, is slijtvast, vergeelt niet, bestand tegen weekmakers en UV-licht, dampdoorlatend en warmtebestendig.

 

Inno Topcoat 2K Transparant: kleurloze 2-componenten vloercoating. Het is een universele vloercoating die als toplaag geschikt is voor vele soorten vloeren, binnen en buiten. Watergedragen en oplosmiddelvrij, op basis van polyurethanen (PU). Deze coating is daarmee zeer geschikt voor vloeren met vloerverwarming en vloeren waar direct zonlicht op komt. Maakt het oppervlak vloeistofdicht, stofvrij, is slijtvast, vergeelt niet, is UV-bestendig, bestand tegen weekmakers, laat damp door en heeft geen moeite met warmte.

 

Werkplan voor vloerverwarming

Het aanbrengen van de verf gebeurt in meerdere lagen. Volg onderstaande stappen voor het beste resultaat:

  • Primer: Breng eerst een geschikte primer aan die zorgt voor een goede hechting van de verf aan de vloer. Laat de primer goed drogen volgens de instructies op de verpakking.
  • Eerste verflaag: Breng de eerste laag topcoat aan met een roller of kwast. Zorg voor een gelijkmatige verdeling en vermijd dikke lagen. Laat de verf goed drogen.
  • Tweede verflaag: Voor een optimale dekking en duurzaamheid breng je een tweede laag topcoat aan. Ook deze laag moet goed drogen.
  • Optie: Het is raadzaam om na de kleurlagen een transparante toplaag aan te brengen voor extra bescherming tegen krassen en slijtage.

Veelgestelde vragen

1. Waarom is het volgen van deze stappen belangrijk?

Het juist voorbereiden en toepassen van de verf en coatings is essentieel voor een langdurig mooi resultaat. Als je deze stappen niet nauwkeurig volgt, loop je het risico dat de verf niet goed hecht, gaat bladderen of barsten. Dit kan niet alleen de uitstraling van je vloer bederven, maar ook schade toebrengen aan je vloerverwarming.

2. Moet ik de vloerverwarming uitzetten tijdens het verven?

Ja, het is belangrijk om de vloerverwarming uit te zetten tijdens het verven en de droogtijd van de verf. Dit voorkomt dat de verf te snel droogt en daardoor niet goed hecht. Laat de verf volledig uitharden voordat je de verwarming weer aanzet. Doe dit dan geleidelijk.

3. Hoe lang duurt het voordat ik de vloer weer kan belasten?

Dit hangt af van de gebruikte verf en de omstandigheden. Over het algemeen kun je de vloer na 24 tot 48 uur weer licht belasten. Volledige belasting, zoals het plaatsen van meubels, kun je beter pas na enkele dagen doen. Raadpleeg altijd de instructies van de verf voor de exacte droogtijden.

Meer weten?

Wil je jouw vloer met vloerverwarming een nieuwe uitstraling geven en ben je op zoek naar de juiste verfproducten en deskundig advies? Neem dan contact op met Vloeren Coatings via telefoonnummer +31(0)626839279 voor vrijblijvend en persoonlijk advies.