Hoe kan ik parket mat coaten?

Hoe kan ik parket mat coaten?

Parket mat coaten is de beste manier om het hout er zo mooi en natuurlijk mogelijk uit te laten zien. Maar veel producten brengen juist een glanslaag aan. Is het dan onmogelijk? Nee hoor. Parket mat coaten kan wel degelijk. Lees hier hoe.

Het coaten van je parketvloer biedt verschillende voordelen. Allereerst beschermt een coating je vloer tegen slijtage, vocht en vuil, wat vooral belangrijk is in drukbezochte ruimtes zoals de woonkamer of keuken. Een matte coating geeft daarnaast een moderne en rustige uitstraling, zonder dat je vloer gaat glanzen of reflecteren.

Als je ervoor kiest om je parket mat te coaten, zorg je ervoor dat de natuurlijke uitstraling van het hout behouden blijft, terwijl je tegelijkertijd een extra beschermlaag aanbrengt. Een goed aangebrachte matte coating zorgt ervoor dat je vloer jarenlang meegaat zonder dat je je zorgen hoeft te maken over beschadigingen of intensief onderhoud.

Voorbereiding: de sleutel tot succes

Voordat je begint met het coaten van je parket, is een goede voorbereiding essentieel. Het reinigen en schuren van je vloer zorgt ervoor dat de coating goed hecht en gelijkmatig wordt aangebracht. Hieronder lees je hoe je deze stappen het beste kunt aanpakken.

Stap 1: Reinigen

Begin met het grondig reinigen van je parketvloer. Verwijder al het stof, vuil en eventuele oude waxlagen. Dit kun je doen met een stofzuiger, een vochtige doek en voor de waxlagen hebben we de Vloerstripper. Zorg ervoor dat de vloer volledig droog is voordat je verdergaat naar de volgende stap. Dit is cruciaal, omdat vocht ervoor kan zorgen dat de coating niet goed hecht of vlekken veroorzaakt.

Stap 2: Schuren

Het schuren van je parketvloer is een belangrijke stap die je niet mag overslaan. Door je vloer licht op te schuren, creëer je een ruwe structuur die ervoor zorgt dat de coating beter hecht. Gebruik hiervoor een schuurmachine met fijn schuurpapier (korrel 120-150). Werk in de richting van de houtnerf om krassen te voorkomen. Na het schuren, stof je de vloer grondig af om alle schuurresten te verwijderen. Het resultaat oogt vaak erg mooi, en met de juiste coating kan je die uitstraling behouden!

Het aanbrengen van de primer

Heb je een sterk zuigende houten vloer, zoals beuken of essen, dan raden we eerst een laag primer aan voordat je de matte coating aanbrengt. Een goede primer zorgt voor een optimale hechting van de coating en helpt om een egale afwerking te krijgen. In dit geval raden we de Inno Coatings Vloerprimer 1K aan. Deze primer werkt goed op houten vloeren en zorgt voor een sterke basis waarop de coating goed hecht.

Parket coaten

Breng de primer gelijkmatig aan met een verfroller of een platte kwast. Werk in banen en zorg ervoor dat je geen plekken overslaat. Laat de primer goed drogen, dit duurt meestal enkele uren, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid. Controleer of de primer volledig droog is voordat je de matte coating aanbrengt.

Het coaten van je parketvloer

Nu je vloer goed is voorbereid en de primer is aangebracht, is het tijd om de matte coating aan te brengen.

Inno parketlakWelke coating te gebruiken?

Voor een duurzame en matte afwerking raden we de Inno Coatings Houtenvloer Coating aan. Deze coating is speciaal ontworpen voor houten vloeren en biedt uitstekende bescherming tegen slijtage, vocht en vuil. Bovendien geeft deze coating je parket een prachtige matte uitstraling. Kortom, de glanslaag die je bij parketolie ziet, heb je niet met deze coating. Dit product laat hout er ook echt als hout uitzien.

Hoe breng je de matte coating aan?

Begin met het mechanisch mengen van de twee componenten. Giet de coating in een verfbak en breng deze aan met een verfroller of een kwast. Werk in lange, gelijkmatige stroken in de richting van de houtnerf. Zorg ervoor dat je een dunne laag aanbrengt, want een te dikke laag kan strepen of ongelijkmatigheden veroorzaken.

Laat de eerste laag volledig drogen voordat je een tweede laag aanbrengt. Dit kan afhankelijk van de omstandigheden 8 tot 12 uur duren. Breng daarna een tweede dunne laag aan voor extra bescherming en een mooie, egale afwerking. Onze werkwijzer vertelt meer.

Veelgestelde vragen over het verven van parketvloeren

Hoe vaak moet ik mijn parketvloer opnieuw coaten?

Dit hangt af van de mate van gebruik van je vloer. In drukbezochte ruimtes kan het nodig zijn om de vloer elke 3 tot 5 jaar opnieuw te coaten. In minder intensief gebruikte ruimtes kan dit aanzienlijk langer duren. Het is belangrijk om de vloer regelmatig te inspecteren op slijtage en op tijd een nieuwe laag aan te brengen om te voorkomen dat de vloer beschadigd raakt.

Kan ik een oude vloercoating verwijderen voordat ik een nieuwe aanbreng?

Ja, als je bestaande coating beschadigd is of als je de vloer een nieuwe uitstraling wilt geven, is het mogelijk om de oude coating te verwijderen. Dit doe je door de vloer eerst grondig te schuren totdat de oude coating volledig is verwijderd. Hierna kun je de vloer opnieuw coaten zoals hierboven beschreven.

Meer weten over parket coaten?

Het coaten van je parketvloer is een uitstekende manier om de levensduur van je vloer te verlengen en deze een mooie, matte afwerking te geven. Met de juiste voorbereiding, de juiste producten zoals de Inno Coatings Vloerprimer 1K en de Inno Coatings Houtenvloer Coating, en een beetje geduld, kun je dit project zelf tot een succesvol einde brengen. Heb je nog vragen of wil je persoonlijk advies? Neem dan gerust contact op met Vloeren Coatings op telefoonnummer +31(0)626839279.