Hoe kies ik een geschikte kleur voor vloerverf?

Hoe kies ik een geschikte kleur voor vloerverf?

Uitgekeken op de kleur van je vloer? Toe aan een opfrisbeurt van je interieur? Of heb je een huis gekocht met een lelijke vloer? De kleur van de vloer heeft een flinke impact op de uitstraling van de ruimte en bepaalt voor een groot deel de sfeer. Met kleur kan je een ruimte of groter of juist lekker knus laten lijken. Je kunt warmte toevoegen of bewust kiezen voor een industriële look. Alle kleuren kunnen, dus ook alle sferen. Hoe kies je de juiste kleur vloerverf?

Kleur heeft een grote invloed op hoe je een ruimte ervaart. Lichte kleuren zorgen ervoor dat een kamer ruimer en lichter lijkt, terwijl donkere kleuren een intieme en knusse sfeer kunnen creëren. Maar er komt meer bij kijken dan alleen de keuze tussen licht of donker. De kleur van de vloer moet in harmonie zijn met de rest van je interieur. Denk hierbij aan de kleuren van je muren, meubels en accessoires.

Lichte kleuren: Kiezen voor lichte kleuren zoals grijs of wit kan een ruimte optisch vergroten en zorgt voor een frisse en moderne uitstraling. Deze kleuren zijn ideaal voor kleinere kamers, bijvoorbeeld kinderkamers, of ruimtes die wat extra licht kunnen gebruiken, zoals een zolder of een kamer met weinig ramen. Daarnaast hebben ze een tijdloze uitstraling en passen ze bij vrijwel elke stijl.

Donkere kleuren: Wil je meer diepte creëren of juist een wat knusser gevoel in de kamer brengen, dan kun je kiezen voor donkere kleuren zoals antraciet of diepblauw. Deze kleuren geven een stijlvolle, luxueuze uitstraling en komen goed tot hun recht in grotere ruimtes. We zien ze vaak in woonkamers, maar doen het ook goed in grotere slaapkamers.

Kleurtrends in vloerverf

Net als bij muurverf zijn er ook in vloerverf ieder jaar nieuwe trends te ontdekken. Dit betekent echter niet dat je slaafs de mode moet volgen. Het gaat erom dat je een kleur kiest die bij jou en je interieur past, maar het is natuurlijk leuk om inspiratie op te doen.

Een van de meest populaire kleurentrends van dit moment is de betonlook. Deze grijstinten geven een ruimte een moderne en industriële uitstraling en zijn erg populair in lofts en moderne interieurs. Daarnaast zie je veel natuurlijke tinten, zoals zandkleuren en beige, die rust en harmonie brengen in een ruimte.

Wil je een wat uitgesprokener look? Dan zijn kleuren als diepblauw, donkergroen en zelfs okergeel aan een opmars bezig. Deze kleuren geven je vloer een unieke uitstraling en kunnen een gedurfde keuze zijn, maar als je ze goed combineert met andere elementen in je interieur, kunnen ze een prachtig geheel vormen.

RAL- en NCS-kleuren: Wat is het verschil?

Wanneer je een kleur kiest voor je vloer, zul je ongetwijfeld de termen RAL en NCS tegenkomen. Maar wat betekent dit precies, en wat zijn de verschillen?

RAL-kleuren: Het RAL-systeem is een Europese standaard voor kleuren en bevat een vast palet van kleuren, met een bijbehorende code. Dit maakt het heel eenvoudig om altijd dezelfde kleur te krijgen, ook als je op een later moment je vloer wilt bijwerken. Denk bijvoorbeeld aan de populaire RAL 7035 (lichtgrijs) of RAL 9010 (zuiver wit).

NCS-kleuren: Het NCS (Natural Color System) werkt net even anders en biedt een veel breder scala aan kleuren. Dit systeem is gebaseerd op hoe mensen kleuren daadwerkelijk waarnemen en categoriseert kleuren op basis van helderheid, tint en intensiteit. Hierdoor kun je met NCS nog preciezer de gewenste kleur kiezen. Dit is vooral handig als je op zoek bent naar een specifieke tint of nuance.

Kleuren vloerverf

Bij Vloeren Coatings kunnen we bijna alle verf in zowel RAL- als NCS-kleuren leveren. Welke kleur je ook kiest, de prijs verandert niet, dus voor bijzondere kleuren betaal je even veel als voor de populaire.

Als je moeite hebt om te kiezen tussen al deze kleuren, kan een RAL-kleurenwaaier handig zijn. Deze geeft je een goed overzicht van de beschikbare RAL-kleuren, zodat je gemakkelijk kunt vergelijken en de juiste kleur voor jouw vloer kunt vinden. Dit is ook aangeraden omdat computerschermen kleuren zelden honderd procent juist weergeven.

Op de website van Vloeren Coatings kun je bijvoorbeeld een RAL-kleurenwaaier bestellen, zodat je thuis kunt bekijken welke kleur het beste past. NCS-kleurenwaaiers bestaan ook, maar zijn erg kostbaar en worden vooral door professionals gebruikt. Je kunt de NCS-kleuren wel online zien.

Welke kleur past bij jouw ruimte?

Nu je meer weet over de verschillende kleuren en systemen, is het tijd om te bepalen welke kleur het beste bij jouw ruimte past. Hierbij spelen een aantal factoren een rol:

  • Ruimtegrootte: Zoals eerder vermeld, kunnen lichte kleuren een kamer groter doen lijken, terwijl donkere kleuren juist een intieme sfeer creëren.
  • Lichtinval: Hoe meer natuurlijk licht een ruimte krijgt, hoe meer mogelijkheden je hebt qua kleurkeuze. In een goed verlichte kamer kun je gerust kiezen voor een donkere kleur. Krijgt de ruimte weinig natuurlijk licht, dan kun je beter voor een lichte tint kiezen om de kamer optisch te verlichten.
  • Functie van de ruimte: De functie van de ruimte speelt ook een rol. Een rustige, neutrale kleur is ideaal voor een slaapkamer of woonkamer, terwijl je in een kantoor of keuken misschien liever kiest voor een praktische, vuilafstotende kleur zoals grijs.

Kleuren vloerverf

Veelgestelde vragen over verfkleuren voor vloeren

Hoe zorg ik ervoor dat de kleur die ik kies ook overeenkomt met mijn verwachtingen?

Kleuren kunnen er op een computerscherm anders uitzien dan in het echt. Het gebruik van een gedrukte kleurenwaaier, zoals de RAL-kleurenwaaier, kan hierbij helpen. Ook is het een goed idee om eerst een kleine hoeveelheid verf te bestellen en op een testvlak aan te brengen. Dit is echter niet altijd mogelijk, dus informeer vooraf.

Wat gebeurt er als ik de verkeerde verf of kleur kies?

Als je de verkeerde verf gebruikt, loop je het risico dat de verf snel slijt of niet goed hecht, wat tot lelijke plekken op je vloer kan leiden. Ook kan een verkeerde kleurkeuze de sfeer van een ruimte negatief beïnvloeden. Verf op kleur wordt door de meeste verfwinkels ook niet teruggenomen. Kies dus niet voor de snelste oplossing, maar beslis in alle rust.

Meer weten over kleuren voor vloerverf?

Weet je nog niet helemaal zeker welke kleur je moet kiezen, of heb je specifieke vragen over het verven van je vloer? Neem dan gerust contact op met Vloeren Coatings voor persoonlijk en vrijblijvend advies. Onze specialisten staan klaar om je te helpen via telefoonnummer +31(0)626839279. Met behulp van de RAL-kleurenwaaier kun je eenvoudig de juiste kleur uitkiezen die perfect past bij jouw project.