Hoe krijg ik perfect geverfd laminaat?

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in faq, laminaat
Hoe krijg ik perfect geverfd laminaat?

Ben je uitgekeken op je oude laminaatvloer of wil je je woning gewoon een frisse nieuwe look geven? Goed nieuws: je hoeft niet meteen je hele vloer te vervangen. Laminaat verven is een uitstekende manier om je vloer nieuw leven in te blazen. Toch is het geen klus die je zomaar even doet. Er zijn een aantal belangrijke stappen die je moet volgen, en het allerbelangrijkste: je moet de juiste verf gebruiken.

Laminaat is geen hout. Daarom gedraagt het zich anders dan parket of massief houten vloeren. Het oppervlak van laminaat is doorgaans glad en gecoat met een beschermende laag. Dit betekent dat gewone verf er simpelweg niet goed op hecht. Daarom is het cruciaal om een speciale laminaatcoating te gebruiken, zoals die te vinden is op Vloeren Coatings. Deze coating is specifiek ontworpen voor de eigenschappen van laminaat en biedt niet alleen een goede hechting, maar ook bescherming tegen slijtage.

Een veelgemaakte fout is het gebruiken van standaard vloer- of houtverf, in combinatie met een primer. Hoewel dit op het eerste gezicht misschien lijkt te werken, zal het resultaat vaak tegenvallen. Binnen korte tijd kan de verf loslaten of snel slijten, vooral op plekken waar veel overheen wordt gelopen. Als je voor een langdurig en mooi resultaat gaat, kun je dus beter kiezen voor een kwalitatieve laminaatcoating. Omdat je deze zonder primer kunt gebruiken, ben je per saldo zelfs goedkoper uit.

Wat? Geen primer nodig?

Heb je geen primer nodig? Dit is een vraag die vaak gesteld wordt wanneer mensen hun laminaat willen verven. Het antwoord is kort en krachtig: nee, je hebt geen primer nodig als je de juiste laminaatcoating gebruikt. Dat is precies wat zo fijn is aan deze speciale coating: hij hecht direct aan het laminaat, zonder dat je eerst een primer hoeft aan te brengen. Wel is het belangrijk dat je de vloer goed reinigt en ontvet.

Laminaat verven in drie stappen

De vloer grondig reinigen

De eerste stap naar een mooi geverfde laminaatvloer is het grondig schoonmaken van de vloer. Dit betekent niet even snel met een dweil erover, maar echt intensief reinigen en vooral ontvetten. Het vet, vuil en stof dat op je vloer zit, kan namelijk voorkomen dat de verf goed hecht. Gebruik hiervoor een goede vloerstripper, zoals de Inno Coatings Vloerstripper. Deze stripper zorgt ervoor dat alle vet- en vuilresten worden verwijderd en maakt de vloer helemaal schoon en klaar voor de volgende stap.

Aanbrengen van de laminaatcoating

LaminaatcoatingNa het schoonmaken is het tijd om de laminaatcoating aan te brengen. Het is een 2.-omponentenverf. Begin dus met het mechanisch mengen van de twee componenten. Breng de coating vervolgens gelijkmatig aan met een verfroller. Het is belangrijk dat je dit rustig en in rechte banen doet om strepen of druipers te voorkomen. Afhankelijk van de gewenste dekking en kleur kan het nodig zijn om twee lagen aan te brengen. Zorg ervoor dat je de eerste laag volledig laat drogen voordat je de tweede laag aanbrengt. Normaal kun je de tweede laag na 24 uur aanbrengen.

Volg onze werkwijzer laminaat verven.

De vloer laten uitharden

Het verven zelf is misschien snel gedaan, maar het echte werk komt daarna: het laten uitharden van de verf. Gelukkig hoef je daarvoor zelf niets te doen. Hoewel de vloer na enkele uren droog kan aanvoelen, is het belangrijk om geduld te hebben en de vloer minimaal 24 tot 48 uur te laten uitharden voordat je er meubels op zet of er weer normaal overheen loopt. Tijdens deze periode kan de verf zich volledig hechten en hard worden, wat zorgt voor een duurzaam en slijtvast resultaat.

Laminaat verven lijkt misschien een simpele doe-het-zelf klus, maar als je de stappen niet goed volgt, kunnen de resultaten tegenvallen. Gebruik je geen laminaatverf, kun je haast de klok gelijkstellen op hechtingsproblemen. Daarnaast, als je de vloer niet goed reinigt of de verf niet de tijd geeft om uit te harden, kun je last krijgen van oneffenheden, bobbels of een verflaag die niet lang meegaat.

Meer weten over laminaat verven?

Laminaat verven is een uitstekende manier om je vloer een nieuwe look te geven zonder hoge kosten of het gedoe van een volledig nieuwe vloer leggen. Met de juiste voorbereiding en door gebruik te maken van de speciale laminaatcoating van Vloeren Coatings, kun je in drie eenvoudige stappen een prachtig resultaat bereiken. Vergeet niet dat het goed reinigen van de vloer en het laten uitharden van de verf cruciaal zijn voor een duurzaam resultaat.

Heb je nog vragen over het verven van laminaat of wil je graag persoonlijk advies? Neem dan gerust contact op met Vloeren Coatings via +31(0)626839279 of stuur een mail. Wij staan klaar om je te helpen bij het kiezen van de juiste producten voor jouw klus.