Hoe maak ik een betonlook vloer in mijn nieuwe woning?

Hoe maak ik een betonlook vloer in mijn nieuwe woning?

Een betonlook vloer is een stijlvolle en duurzame keuze voor nieuwbouwwoningen. Hoewel het proces om deze vloer te realiseren niet ingewikkeld is, is het belangrijk om jezelf goed te informeren om het beste resultaat te behalen. In dit artikel bespreken we hoe je een betonlook vloer in een nieuwbouwwoning kunt realiseren en waarom dit een aantrekkelijke optie is.

Wat is een Betonlook Vloer?

Een betonlook vloer combineert de robuuste uitstraling van een betonnen vloer met de bescherming en duurzaamheid van een vloercoating. Deze vloeren kunnen worden toegepast op verschillende ondergronden, zoals beton, anhydriet, egaline en zandcement. Door het aanbrengen van een transparante coating behoudt de vloer zijn stoere, industriële uitstraling terwijl hij tegelijkertijd beschermd is tegen vuil, vocht en vlekken.

Naast transparante coatings is het ook mogelijk om een vloer in een grijze betonkleur te verven, wat vaak wordt gedaan bij tegelvloeren. Dit geeft ook een betonlook effect, hoewel we ons in dit artikel richten op de transparante vloercoatings.

Voordelen van een Betonlook Vloer in Nieuwbouw

Een betonlook vloer biedt diverse voordelen die het een uitstekende keuze maken voor nieuwbouwwoningen:

  1. Uniek Karakter: Elke steenachtige vloer heeft een uniek patroon en textuur. Door te kiezen voor een betonlook vloer bewaar je dit unieke karakter, wat bijdraagt aan een bijzonder interieur. Het geeft je woning een natuurlijke en authentieke uitstraling.

  2. Flexibiliteit: Mocht je na verloop van tijd behoefte hebben aan verandering, dan kun je de vloer eenvoudig overschilderen in een andere kleur of kiezen voor een andere vloerbedekking. Dit maakt een betonlook vloer een flexibele oplossing die meegroeit met je wensen.

  3. Geschikt voor Vloerverwarming: Een transparante coating over een betonlook vloer beïnvloedt de warmteafgifte van vloerverwarming niet. Dit zorgt ervoor dat je vloer altijd aangenaam warm aanvoelt zonder energieverlies.

  4. Kostenefficiënt: Het afwerken van een betonnen vloer met een transparante toplaag is doorgaans goedkoper dan andere vloerafwerkingen. De kosten voor het aanbrengen van een primer en toplaag liggen gemiddeld rond de €7 per vierkante meter, wat het een betaalbare optie maakt.

Aanbevolen voor betonlook

Inno Vloerprimer 1K: transparante 1-component primer voor vloeren die normaal belast worden. Bij uitstek geschikt voor betonlook, omdat deze primer zeer transparant is. Een primer zorgt voor een uitstekende hechting tussen de ondergrond en de toplaag en vermindert de zuiging van de ondergrond. Vloerprimer 1K is geschikt voor vrijwel alle ondergronden. Watergedragen en op basis van acrylaten. De primer is eenvoudig aan te brengen en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden.

Inno Topcoat 2K Transparant: kleurloze 2-componenten vloercoating. Het is een universele vloercoating die als toplaag geschikt is voor vele soorten vloeren, binnen en buiten. Watergedragen en oplosmiddelvrij, op basis van polyurethanen (PU). Deze coating is daarmee zeer geschikt voor vloeren met vloerverwarming en vloeren waar direct zonlicht op komt. Maakt het oppervlak vloeistofdicht, stofvrij, is slijtvast, vergeelt niet, is UV-bestendig, bestand tegen weekmakers, laat damp door en heeft geen moeite met warmte. Deze transparante coating is leverbaar in zijdemat (standaard), zijdeglans of mat.

Transparante Vloercoating Aanbrengen

Het aanbrengen van een transparante vloercoating vereist enige voorbereiding. De stappen die je moet volgen, variëren afhankelijk van de ondergrond.

  • Voorbereiding van de Vloer: Een nieuwe vloer moet altijd goed worden voorbereid. Voor een betonnen vloer betekent dit vaak dat het oppervlak moet worden gestraald of geschuurd met een diamantschuurmachine. Anhydriet- en zandcementvloeren kunnen worden opgeschuurd met een parketschuurmachine. Een cementdekvloer wordt meestal gepolijst of gevlinderd om een glad oppervlak te creëren.
  • Grondige Schoonmaak: Voordat je begint met schilderen, moet de vloer grondig worden schoongemaakt. Dit is cruciaal om ervoor te zorgen dat de primer goed hecht aan de ondergrond.
  • Aanbrengen van de Primer: Na het schuren breng je een laag primer aan. Voor een betonlook vloer adviseren we het gebruik van Inno Vloerprimer 1K. Deze primer zorgt voor een egaal oppervlak zonder rolbanen. Mocht je toch rolbanen zien, dan kun je een tweede laag aanbrengen voor een perfect resultaat.
  • Aanbrengen van de Transparante Toplaag: De laatste stap is het aanbrengen van de topcoating. Voor een langdurig mooie vloer raden we Inno Topcoat 2K Transparant aan. Deze coating vergeelt niet door UV-straling of vloerverwarming, waardoor je vloer jarenlang zijn uitstraling behoudt. Voor ruimtes die minder intensief worden gebruikt, is Inno Topcoat 1K Transparant een goedkopere, maar nog steeds UV-bestendige optie.

Veelgestelde Vragen over Betonlook Verven

Kan ik een betonlook verf toepassen op een bestaande tegelvloer?

Ja, je kunt een betonlook verf aanbrengen op een bestaande tegelvloer. Dit is een populaire keuze voor mensen die de uitstraling van hun vloer willen vernieuwen zonder de tegels te verwijderen. Het is wel belangrijk om de tegels goed te reinigen en een geschikte primer te gebruiken voor een goede hechting.

Hoe onderhoud ik een betonlook vloer?

Een betonlook vloer is relatief eenvoudig te onderhouden. Regelmatig stofzuigen en dweilen met een mild schoonmaakmiddel is meestal voldoende. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die de coating kunnen aantasten.

Is een betonlook vloer koud aan de voeten?

Betonlook vloeren kunnen in eerste instantie koud aanvoelen, vooral in ruimtes zonder vloerverwarming. Echter, door de vloer te combineren met vloerverwarming of het gebruik van tapijten, kun je dit gemakkelijk verhelpen en een comfortabele leefomgeving creëren.

Vloeren Coatings adviseert

Een betonlook vloer in een nieuwbouwwoning biedt een combinatie van esthetiek, duurzaamheid en flexibiliteit. Met de juiste voorbereiding en producten kun je een prachtige vloer realiseren die jarenlang meegaat. Overweeg deze optie zeker als je op zoek bent naar een unieke en tijdloze vloeroplossing. Bel Vloeren Coatings voor vrijblijvend, deskundig advies op 06 26839279 of stuur een bericht.