Hoe moet ik een betonvloer schuren?

Hoe moet ik een betonvloer schuren?

Moet dat nu echt: een betonvloer schuren? We hebben de vraag al vaak gehoord. Ons antwoord luidt haast altijd: Ja, want een goed geschuurde betonvloer zorgt ervoor dat de verf of coating optimaal hecht. En dat verbetert het uiterlijk van de vloer en zorgt vooral voor een resultaat waarvan je jaren plezier hebt. Hoe je beton moet schuren, leggen we hier uit.

Een ongeschuurde betonvloer kan vuil, olie, vet en andere verontreinigingen bevatten die de hechting van verf of coating belemmeren. Bovendien kan een ruwe betonvloer ongelijke plekken en textuur hebben, wat resulteert in een minder mooi eindresultaat. Dit laatste zien we (ook) vaak bij nieuwe vloeren. Door een betonvloer te schuren verwijder je onzuiverheden en zorg je voor een gelijkmatige textuur. Dit bevordert de hechting van de vloercoating.

Als je het schuren niet grondig uitvoert, kan dit leiden tot afbladderende verf, ongelijkmatige dekking en een kortere levensduur van je vloerafwerking. Ook maakt het de ondergrond gevoeliger voor vocht en schade.

Benodigde materialen en gereedschappen

Voordat je begint met schuren, is het belangrijk om de juiste materialen en gereedschappen bij de hand te hebben. Hier is een overzicht van wat je nodig hebt:

  • Veiligheidsuitrusting: Beschermende bril, gehoorbescherming, stofmasker en werkhandschoenen
  • Schuurmachine: Een betonvloer schuurmachine met de juiste schuurpads
  • Stofzuiger: Voor het verwijderen van stof en vuil
  • Inno Coatings Vloerreiniger: Voor het grondig reinigen van de vloer

Stap 1: Veiligheid voorop

Veiligheid staat voorop bij het schuren van een betonvloer. Zorg ervoor dat je altijd beschermende uitrusting draagt, zoals een beschermende bril, gehoorbescherming, een stofmasker en werkhandschoenen. Betonstof kan schadelijk zijn voor je longen, ogen en huid, dus deze voorzorgsmaatregelen zijn absoluut noodzakelijk.

Stap 2: Voorbereiding van de vloer

Begin met het verwijderen van alle meubels, tapijten en andere objecten van de vloer. Veeg of stofzuig de vloer om los vuil en stof te verwijderen. Als er vlekken op de vloer zitten, gebruik dan de Inno Coatings Vloerreiniger om deze grondig schoon te maken. Dit zorgt ervoor dat je een schone basis hebt voordat je begint met schuren.

Stap 3: Schuren van de betonvloer

Nu je vloer schoon en voorbereid is, kun je beginnen met het schuren. Gebruik een betonvloer-schuurmachine met de juiste schuurpads, of een diamantschuurmachine. Begin met een grove korrel (bijvoorbeeld 30 of 40) om de bovenste laag van de betonvloer te verwijderen en werk vervolgens naar een fijnere korrel (bijvoorbeeld 80 of 100) voor een gladde afwerking.

Mooi geverfde betonvloer na schuren

Werk systematisch in kleine secties en zorg ervoor dat je de schuurmachine gelijkmatig over de vloer beweegt. Vermijd te lang op één plek te blijven, omdat dit oneffenheden kan veroorzaken. Schuur de gehele vloer totdat deze egaal en glad aanvoelt.

Stap 4: Stof verwijderen

Na het schuren ligt er waarschijnlijk veel stof op de vloer. Gebruik een industriële stofzuiger om al het stof en vuil grondig te verwijderen. Dit is een cruciale stap, want achtergebleven stof kan de hechting van de primer en verf belemmeren.

Stap 5: Reinigen en primen

Nadat je de vloer hebt geschuurd en gestofzuigd, is het tijd om de vloer nogmaals grondig te spoelen. Dit zorgt ervoor dat alle resterende verontreinigingen worden verwijderd. Laat de vloer volledig drogen voordat je verder gaat naar de volgende stap.

Breng nu een laag Inno Coatings Vloerprimer 1K of Inno Coatings Vloerprimer 2K aan, afhankelijk van je specifieke behoeften. De primer zorgt voor een goede hechting van de verf of coating en verlengt de levensduur van je vloerafwerking. Hierna kun je verder afwerken met een topcoating naar keuze.

Veelgestelde vragen

1. Hoe lang duurt het om een betonvloer te schuren?

Het schuren van een betonvloer kan variëren afhankelijk van de grootte van de vloer en de staat waarin deze verkeert. Voor een gemiddelde woonkamervloer kan het schuren enkele uren duren. Het is belangrijk om de tijd te nemen en het niet te haasten om ervoor te zorgen dat het goed wordt gedaan.

2. Kan ik een betonvloer zelf schuren of heb ik een professional nodig?

Het is zeker mogelijk om een betonvloer zelf te schuren, vooral als je de juiste gereedschappen en materialen hebt. Het volgen van een gedetailleerde handleiding kan je helpen om de klus efficiënt en effectief te klaren. Als je echter onzeker bent of een zeer grote vloer hebt, kan het inhuren van een professional een goede keuze zijn.

Meer weten over betonvloeren verven? Wij helpen!

Mocht je nog vragen hebben over een betonvloer schuren en verven, bel dan Vloeren Coatings op +31 (0)6-26839279 voor vrijblijvend, persoonlijk advies. Met onze hulp is je klus zo geklaard. Mailen kan ook.