Hoe ontvet ik een vloer voor het schilderen?

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in faq
Hoe ontvet ik een vloer voor het schilderen?

Als je de vloer van je woning een frisse, nieuwe uitstraling wilt geven door te schilderen, is de eerste en misschien wel belangrijkste stap: goed ontvetten. Een schoon, vetvrij oppervlak laat verf goed hechten. Sla je deze stap over of voer je hem niet goed uit, dan kan de verf na verloop van tijd loslaten of niet egaal dekken.

Waarom is ontvetten zo belangrijk?

Een vloer wordt elke dag blootgesteld aan vuil, vet, stof en andere verontreinigingen die zich na verloop van tijd ophopen. Zelfs als de vloer op het eerste gezicht schoon lijkt, kunnen onzichtbare vetresten ervoor zorgen dat verf niet goed hecht. Dit kan leiden tot afbladderen, scheuren of ongelijkmatige verfoppervlakken, iets dat je natuurlijk wilt voorkomen. Een grondige reiniging zorgt ervoor dat je een stevige basis hebt waarop de verf optimaal kan hechten.

Verschillende vloertypes vereisen verschillende voorbehandelingen, maar ontvetten is altijd noodzakelijk, of je nu een betonnen, houten, tegel- of linoleumvloer gaat schilderen.

Hoe begin je met een vloer ontvetten?

De eerste stap in het ontvettingsproces is het kiezen van de juiste producten. Bij Vloeren Coatings raden we aan om Inno Coatings Vloerreiniger of Inno Coatings Vloerstripper te gebruiken, afhankelijk van de toestand van je vloer en het type vuil en vet dat zich erop heeft opgehoopt. Deze schoonmaakmiddelen zijn ontwikkeld voor gebruik in de verfbranche en geven een beter resultaat dan producten uit de supermarkt.

Inno Coatings Vloerreiniger is ideaal voor een reguliere schoonmaakbeurt of voor licht vervuilde vloeren. Deze vloerreiniger verwijdert vuil en vet zonder de ondergrond aan te tasten, wat perfect is voor minder intensieve schoonmaakklussen.

Gebruik de vloerreiniger als je vloer niet extreem vuil is, maar je wel zeker wilt zijn dat de vloer schoon en vetvrij is voor het schilderen.

Inno Coatings Vloerstripper is een krachtiger product dat wordt gebruikt voor vloeren die zwaar vervuild zijn of waar veel oude waslagen of hardnekkige vetvlekken aanwezig zijn.

Dit product verwijdert niet alleen vet en vuil, maar zorgt er ook voor dat oude coatings en beschermlagen worden verwijderd, zodat de vloer volledig kaal is en klaar om geverfd te worden.

Vloer ontvetten met Inno Coatings producten

Voordat je begint met het aanbrengen van een reinigingsmiddel, is het belangrijk dat de vloer vrij is van losse vuildeeltjes. Stofzuig de vloer grondig om stof, zand en ander los vuil te verwijderen. Dit voorkomt dat vuil zich vermengt met de reinigingsmiddelen en het ontvettingsproces belemmert.

Meng de Vloerreiniger met water volgens de instructies op de verpakking en breng het mengsel aan op de vloer. Gebruik een dweil of een schrobborstel om het product goed in te werken. Laat het product enige tijd inwerken (volgens de aanbevolen inwerktijd op de verpakking) en dweil het daarna af met schoon water.

Inno Coatings Vloerstripper werkt iets agressiever en verwijdert niet alleen vet, maar ook andere lagen die zich op de vloer hebben opgehoopt. Ook hier is het belangrijk het product goed in te laten werken en na afloop de vloer schoon te spoelen met water. Spoel de vloer goed na met schoon water en laat de vloer volledig drogen voordat je verdergaat met het schilderproces.

Vloeren ontvetten is cruciaal

Wanneer je de vloer niet grondig ontvet voordat je gaat schilderen, loop je een groot risico op een mislukt eindresultaat. Vet- en vuilresten kunnen ervoor zorgen dat de verf niet goed hecht, waardoor deze al na korte tijd kan beginnen te bladderen. Bovendien kunnen vuildeeltjes die achterblijven op de vloer voor een ongelijkmatige verflaag zorgen, wat resulteert in een rommelig en onprofessioneel uiterlijk. Door zorgvuldig te ontvetten, voorkom je deze problemen en zorg je ervoor dat de verf een langdurige, egale hechting krijgt. Een goed voorbereide vloer is de basis voor een mooi en duurzaam eindresultaat, waar je jarenlang plezier van hebt.

Heb je vragen over het schilderen van je vloer of ben je niet zeker welk product je het beste kunt gebruiken? Neem dan contact op met Vloeren Coatings op telefoonnummer +31(0)626839279 voor vrijblijvend en persoonlijk advies. Vloeren Coatings is een gespecialiseerde webshop voor verf, en biedt deskundige hulp bij het kiezen van de juiste producten voor jouw vloer.