Met welke verf kun je linoleum verven?

Met welke verf kun je linoleum verven?

Als je op zoek bent naar een manier om je linoleumvloer op te frissen of van een nieuwe kleur te voorzien, vraag je je misschien af: kan ik linoleum verven? Het antwoord is: ja, je kunt linoleum verven! Maar... het is belangrijk om de juiste producten en technieken te gebruiken om ervoor te zorgen dat je vloer niet alleen mooi oogt, maar ook duurzaam is.

Linoleum is een veelgebruikte vloerbedekking, vooral vanwege zijn duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Maar na verloop van tijd kan de uitstraling van de vloer verouderen of kan de kleur simpelweg niet meer passen bij je interieur. In plaats van de vloer te vervangen, wat vaak prijzig en tijdrovend is, kun je ervoor kiezen om de linoleumvloer te verven. Hiermee geef je de vloer een compleet nieuwe look voor een fractie van de kosten en inspanning.

Het verven van linoleum is dus een prima manier om je vloer een nieuw leven in te blazen. Maar voordat je begint, moet je wel weten dat linoleum een specifieke voorbereiding vereist om de verf goed te laten hechten. Anders kan het resultaat tegenvallen en laat de verf snel los.

Welke verf gebruik je voor linoleum?

Om linoleum te verven heb je speciale verf nodig die geschikt is voor kunststof zoals linoleum. Een uitstekende keuze hiervoor is Inno Kunststof Coating, een product dat speciaal is ontwikkeld voor het schilderen van vloeren zoals linoleum en marmoleum. Deze coating zorgt voor een duurzame en slijtvaste afwerking die goed bestand is tegen dagelijkse slijtage. Bovendien heb je geen primer nodig als je Inno Kunststof Coating gebruikt, wat het proces een stuk eenvoudiger maakt.

Waarom geen gewone verf?

Je kunt niet zomaar elke verf gebruiken op linoleum. Gewone verf zal niet goed hechten op de gladde linoleumvloer. Daarom is het van belang om te kiezen voor een coating die speciaal geschikt is voor kunststof ondergronden. Inno Kunststof Coating biedt wel een uitstekende hechting en slijtvastheid. Kortom, de oplossing voor vloeren die intensief gebruikt worden.

Linoleum verven in het kort

Voordat je de verfkwast of roller erbij pakt, moet je ervoor zorgen dat de vloer goed is voorbereid.

Stap 1: Schoonmaken en ontvetten

De eerste stap is om de vloer grondig schoon te maken en te ontvetten. Linoleum is vaak gecoat met een waslaag of een beschermende toplaag die ervoor zorgt dat vuil en stof zich minder snel hechten. Deze laag moet volledig worden verwijderd om ervoor te zorgen dat de verf goed hecht.

Hiervoor kun je gebruikmaken van een krachtige vloerstripper zoals de Inno Coatings Vloerstripper. Deze vloerstripper verwijdert oude waslagen en vuil, waardoor het oppervlak schoon en klaar is voor het schilderen. Zorg ervoor dat je de vloer na het strippen goed afspoelt met schoon water en laat het vervolgens volledig drogen.

Stap 2: Schuren

Nadat de vloer volledig droog is, schuur je het oppervlak licht op met een fijne korrel schuurpapier. Gebruik een schuurspons of een schuurmachine om het schuren gelijkmatig te doen. Let op: een lichte schuurbeurt is voldoende om de toplaag iets ruwer te maken. Vergeet niet om na het schuren het stof grondig te verwijderen met een stofzuiger en een vochtige doek.

Stap 3: Linoleum schilderen

Als de vloer goed is voorbereid, kun je beginnen met het aanbrengen van de verf. Zoals eerder genoemd, kun je het beste kiezen voor Inno Kunststof Coating. Dit is 2-componentenverf, wat betekent dat je de twee componenten direct voor gebruik mechanisch moet mengen. Volg de instructies en mengverhouding op de verpakking. Lees ook onze werkwijzer linoleum verven.

Linoleum keuken

Breng de eerste laag verf gelijkmatig aan met een roller of kwast, afhankelijk van de grootte van de vloer. Zorg ervoor dat je niet te veel verf in één keer aanbrengt om druipers en strepen te voorkomen. Nadat de eerste laag volledig droog is, meestal na 24 uur, breng je een tweede laag aan voor een betere dekking en extra duurzaamheid. Mocht je vloer intensief gebruikt worden, zoals in een keuken of hal, overweeg dan om een derde laag aan te brengen voor extra bescherming. Of werk af met een transparante topcoat om de kleurlaag tegen krassen te beschermen.

Veelgestelde vragen over linoleum verven

1. Kan ik elke kleur verf gebruiken op linoleum?

Ja, je kunt vrijwel elke kleur kiezen, zolang je maar de juiste verf gebruikt die geschikt is voor linoleum, zoals Inno Kunststof Coating. Deze coating is verkrijgbaar in haast alle kleuren, zodat je de kleur kunt kiezen die het beste past bij jouw interieur.

2. Hoe lang blijft de verf mooi op linoleum?

Als je de juiste verf gebruikt en de vloer goed voorbereidt, kan de verf jarenlang meegaan. De levensduur hangt af van hoe intensief de vloer wordt gebruikt en hoe goed je de instructies opvolgt. Het gebruik van producten zoals Inno Kunststof Coating garandeert een slijtvaste afwerking die bestand is tegen dagelijks gebruik.

3. Wat gebeurt er als ik de vloer niet goed voorbereid?

Als je de vloer niet goed reinigt en schuurt, loop je het risico dat de verf niet goed hecht en snel gaat loslaten. Ook kunnen er onregelmatigheden ontstaan in de afwerking, zoals bobbels of luchtbellen. Daarom is het cruciaal om de stappen voor de voorbereiding nauwkeurig te volgen.

Advies nodig?

Heb je nog vragen over het verven van linoleum, of wil je graag persoonlijk advies over welke producten het beste zijn voor jouw vloer? Neem dan contact op met Vloeren Coatings via telefoonnummer +31(0)626839279. We staan klaar om je te helpen met vrijblijvend en deskundig advies.