Waarom hecht vloerverf soms slecht?

Waarom hecht vloerverf soms slecht?

Soms hecht vloerverf niet. Als dat gebeurt, is het vaak al kort na het verven. Er ontstaan scheuren, het oppervlak gaat bladderen en hele delen laten los. Dat is balen natuurlijk. Hoe kan dat? En hoe zijn hechtingsproblemen bij vloercoatings te voorkomen?

Er zijn meerdere redenen waarom vloerverf niet hecht. Meestal ligt het aan wat er vóór het schilderen van de vloer gebeurt. Kortom, de voorbehandeling.

Het eerste waarop gelet moet worden is het moment waarop de vloer geverfd wordt. De ondergrond moet namelijk droog zijn. Pas gestorte betonvloeren hebben tot zes weken nodig voor ze verder behandeld kunnen worden. Anhydriet en cement moeten ook gauw vier weken drogen. Egaline heeft een droogtijd van een dag per mm egaline. Begin dus niet meteen als de vloer er eenmaal ligt.

Vloer schoonmaken

Misschien wel de bekendste oorzaak van slecht hechtende vloerverf is onvoldoende schoonmaken. Geen enkele verf verdraagt zich goed met vuil, vet of stof. Bij een wand of kozijn merk je dat minder, maar bij een vloer die steeds belast wordt, zie je dat snel. Door achtergebleven vet, vuil of stof kan de verflaag zich niet aan de ondergrond hechten.

Volg altijd de juiste werkwijzer om hechtingsproblemen met betonverf of vloercoatings in de kiem te smoren.

Verf hecht niet zonder primer

Vloer schurenOok zien we nog erg vaak dat mensen een vloer gaan coaten zonder een primer aan te brengen. Dit hoeft geen probleem te zijn als je een opgeschuurde, oude verflaag wil opfrissen. Maar bij nieuwe vloeren is een primer een must. Deze geeft de coating aanzienlijk meer hechting. Enige uizondering: bij het verven van vinyl, linoleum of laminaat is een primer niet nodig.

De ene primer is echter de andere niet. Voor het verven van geglazuurde tegels en niet-poreuze plavuizen is een gewone primer ongeschikt. Hiervoor is een speciale tegelprimer aangeraden. Deze moet heel dun worden aangebracht en binnen een uur overgeschilderd. Gebeurt dit niet, hecht de vloerverf slecht.

Aanbevolen primers

Vloeren Coatings heeft enkele primers in het assortiment die we van harte aanbevelen vanwege hun uitstekende kwaliteiten als hechtprimer. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor vloeren, en combineren heel goed met zowel 1-componentscoatings als met 2-componentenverf.

Dit zijn ze:

Inno Vloerprimer 1K: transparante 1-component primer voor vloeren die normaal belast worden. Wordt toegepast als eerste (grond)laag op een onbehandelde ondergrond. Een primer zorgt voor een uitstekende hechting tussen de ondergrond en de toplaag en vermindert de zuiging van de ondergrond. Vloerprimer 1K is geschikt voor vrijwel alle ondergronden. Watergedragen en op basis van acrylaten. De primer is eenvoudig aan te brengen en kan zowel binnen als buiten gebruikt worden.

Inno Vloerprimer 2K: 2-componenten primer voor ondergronden die zwaar belast worden en dus tegen een stootje kan. Ook zeer geschikt als grondlaag in natte ruimtes. Het wordt veelal aangebracht als hechtlaag op een onbehandelde ondergrond zoals anhydriet, zandcement, egalinevloeren en pas gestort beton. Inno Vloerprimer 2K zorgt voor een dichting van zuigende vloeren en geeft een optimale hechting tussen de ondergrond en toplaag, zodat de coating er hierna lang op blijft.

TegelprimerInno Tegelprimer is een speciale 1-component primer die bedoeld is voor geglazuurde tegels, emaille, glad graniet en zelfs glas. Zorgt voor een uitstekende hechting op gladde ondergronden, zodat deze daarna geverfd kan worden met een topcoating. Warmtebestendig. Transparant, watergedragen 1-componentsprimer op basis van silanen en hechtverbeteraars. Droogt supersnel en kan snel overschilderd worden. Maximaal 1 laag aanbrengen.

Vloeren schuren en verven

Het woord viel al: schuren. Het achterwege laten van schuren of onvoldoende schuren, kan eveneens tot hechtproblemen leiden. Onthoud dit: het is bijna altijd aanbevolen om de ondergrond te schuren voordat je aan de slag gaat met een primer en een vloercoating. Dit kan met een schuurmachine of, bij kleine oppervlakken, een staalborstel.

Tot slot: soms wordt vloerverf of betonverf gebruikt die niet geschikt is voor de ondergrond. Zo moet op vloeren in werkplaatsen en garages een epoxy verf worden aangebracht. Anders trekken rubberbanden de verflaag los. Daarnaast is het slim een verfsoort te kiezen die past bij de belasting van de vloer. Een winkelvloer heeft veel meer te lijden dan een slaapkamervloer.

Adviezen om hechtingsproblemen te voorkomen

  • Let erop dat de ondergrond droog en voldoende uitgehard is voordat je aan de verfklus begint.
  • Gebruik een krachtig ontvettend reinigingsmiddel voor vloeren, en niet zomaar het eerste schoonmaakmiddel van de supermarkt.
  • Verwijder, indien aanwezig, cementsluier van nieuwe vloeren.
  • Kies voor een geschikte primer, zeker bij nieuwe vloeren of speciale vloersoorten zoals tegels.
  • Gebruik voor het schuren van beton een diamantschuurmachine, bij andere vloeren (ook bij cement, egaline en anhydriet) adviseren we een roterende parketschuurmachine.
  • Wordt de vloer matig tot normaal belast, is een 1-componentsverf goed. Voor zwaar belaste vloeren zijn 2 componenten aangeraden, waarbij epoxy het best past in werkplaatsen en bedrijfsruimtes.

Waarom vloerverf soms niet hecht? Bel ons!

Vloeren Coatings is al vele jaren de leidende webshop voor het verven van vloeren. Heb je problemen met de hechting van de verf, of wil je moeilijkheden met vloercoatings voorkomen, bel ons dan vrijblijvend op +31 (0)6 26 839 279.