Waarom moet ik een egalinevloer schuren?

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in egaline, faq
Waarom moet ik een egalinevloer schuren?

Een egalinevloer schuren lijkt onlogisch. Egaline breng je immers aan omdat je een egaal glad oppervlak wil, en dan is het raar om dat te schuren. Maar wil je egaline verven, dan is schuren echt wel essentieel.

Voordat we dieper ingaan op het schuren, is het belangrijk om te begrijpen wat een egalinevloer precies is en wat de functie ervan is. Een egalinevloer, ook wel egalisatiemortel genoemd, is een dunne, zelfnivellerende laag die wordt aangebracht op een bestaande ondergrond om oneffenheden weg te werken. Deze laag zorgt voor een gladde en vlakke basis die ideaal is voor verdere afwerking, zoals het aanbrengen van verf of een vloercoating.

Waarom schuren?

Het schuren van een egalinevloer is een essentiële stap in het voorbereidingsproces voordat je begint met verven. Maar waarom is dit zo belangrijk? Hier zijn de belangrijkste redenen:

  • Verbeterde hechting van de verf

Egalinevloeren hebben van nature een gladde afwerking. Hoewel dit een groot voordeel is voor het creëren van een vlakke ondergrond, kan deze gladheid juist nadelig zijn als je verf of coating wilt aanbrengen. Verf hecht namelijk niet goed op een te glad oppervlak. Door de vloer te schuren, maak je het oppervlak licht ruw, waardoor de verf beter kan hechten. Zonder schuren loop je het risico dat de verf loslaat of gaat bladderen, wat leidt tot een oneffen en onprofessionele afwerking.

  • Verwijderen van onzuiverheden

Tijdens het aanbrengen van egaline kunnen er onregelmatigheden, zoals stofdeeltjes of kleine korrels, achterblijven op het oppervlak. Deze onzuiverheden kunnen na het verven zichtbaar worden, wat het eindresultaat negatief beïnvloedt. Door de vloer te schuren, verwijder je deze onzuiverheden en zorg je voor een egaal oppervlak dat klaar is om te worden geverfd.

Egaline verven

Wat gebeurt er als je egaline niet schuurt?

Als je besluit om de egalinevloer niet te schuren, kunnen er verschillende problemen optreden die de duurzaamheid en het uiterlijk van je geverfde vloer negatief beïnvloeden.

Slechte hechting van de verf: Zoals eerder genoemd, hecht verf niet goed op een gladde, ongeschuurde ondergrond. Dit kan ertoe leiden dat de verflaag gaat bladderen of zelfs volledig loslaat, waardoor je opnieuw moet beginnen met de vloer.

Ongelijkmatige afwerking: Onzuiverheden zoals stofdeeltjes en korrels die niet zijn verwijderd, worden zichtbaar na het verven en kunnen resulteren in een ongelijkmatige afwerking. Dit geeft de vloer een amateuristische uitstraling.

Korte levensduur van de verflaag: Een verflaag die niet goed hecht of niet gelijkmatig is aangebracht, zal sneller slijten. Dit betekent dat je vloer niet alleen snel zijn mooie uitstraling verliest, maar ook dat je vaker opnieuw moet schilderen, wat tijdrovend en kostbaar kan zijn.

Hoe schuur je een egalinevloer?

Het schuren van een egalinevloer is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk dat je het op de juiste manier doet. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je vloer goed wordt voorbereid op het schilderen:

  1. Kies het juiste schuurpapier: Voor het schuren van een egalinevloer wordt meestal schuurpapier met een korrelgrootte van 80 tot 120 aanbevolen. Dit is grof genoeg om het oppervlak licht ruw te maken, maar niet zo grof dat het de vloer beschadigt.
  2. Gebruik de juiste apparatuur: Hoewel je met de hand kunt schuren, is het gebruik van een schuurmachine sterk aan te raden, vooral bij grotere oppervlakken. Een schuurmachine zorgt voor een gelijkmatig resultaat en bespaart tijd. Lees ook onze handleiding.
  3. Werk in secties: Om ervoor te zorgen dat je geen enkele plek overslaat, is het handig om de vloer in secties te verdelen. Werk systematisch van de ene kant van de ruimte naar de andere en zorg ervoor dat je elke sectie volledig schuurt.
  4. Verwijder het stof: Na het schuren blijft er stof achter op de vloer. Dit moet volledig worden verwijderd voordat je begint met verven. Gebruik een stofzuiger en een vochtige doek om al het stof weg te halen. Laat de vloer goed drogen voordat je verdergaat.

Veelgestelde vragen over het verven van egalinevloeren

Kan ik egaline verven zonder te schuren als ik een primer gebruik?

Hoewel een primer de hechting van verf kan verbeteren, is het nog steeds belangrijk om de vloer te schuren. De primer heeft een betere werking op een licht opgeruwd oppervlak, en schuren helpt ook om eventuele onzuiverheden te verwijderen.

Wat voor soort verf kan ik het beste gebruiken op een egalinevloer?

Voor egalinevloeren worden meestal epoxy- of polyurethaanverven aanbevolen. Deze verfsoorten zijn duurzaam en bestand tegen slijtage, wat belangrijk is voor vloeren die intensief worden gebruikt. Het is altijd verstandig om advies in te winnen bij een specialist voordat je een keuze maakt.

Meer info over egaline verven

Door de juiste schuurtechnieken toe te passen, leg je de basis voor een prachtige geverfde vloer die jarenlang meegaat. Heb je nog vragen over het schuren van je egalinevloer of wil je meer weten over het verven van je vloer? Bezoek dan onze uitgebreide werkwijzer over het verven van een egalinevloer. Voor persoonlijk advies kun je ook altijd contact opnemen met Vloeren Coatings via telefoonnummer +31(0)626839279 of stuur een bericht.