Wanneer gebruik ik een vloersealer?
- Geplaatst op
- Geplaatst in faq, verfadvies
Bij het renoveren of beschermen van een vloer denk je misschien al snel aan het schilderen of coaten van de ondergrond. Maar er is een tussenvorm die ook mogelijkheden biedt: het gebruik van een vloersealer. Maar wat is een vloersealer precies, waarom zou je deze gebruiken en in welke situaties is een sealer aanbevolen?
Een vloersealer is een transparante of licht getinte coating die als beschermende laag over verschillende soorten vloeren kan worden aangebracht. De sealer dringt diep door in het oppervlak van de vloer en helpt om deze te beschermen tegen slijtage, vocht, vlekken en andere beschadigingen. Dit zorgt voor een afwerking die de levensduur van je vloer aanzienlijk verlengt en het onderhoud een stuk eenvoudiger maakt. Een kenmerkende eigenschap van een vloersealer is het binden van stof. Wanneer je het product aanbrengt op een verder onbehandelde vloer, vermijd je dat eventueel aanwezig stof in de lucht opwaait.
Waarom een vloersealer gebruiken?
Een vloersealer is om verschillende redenen een waardevolle toevoeging aan je vloerrenovatie. Als doe-het-zelver wil je vaak de beste resultaten met zo min mogelijk moeite. Door je vloer te sealen, geef je de vloer een extra beschermlaag die slijtage voorkomt en de vloer gemakkelijker schoon te maken maakt. Dit is vooral handig in ruimtes die intensief worden gebruikt, zoals keukens, woonkamers of garages.
- Bescherming tegen vocht en vlekken
Een belangrijk voordeel van het gebruik van een vloersealer is de bescherming tegen vocht. In ruimtes waar regelmatig gemorst wordt of waar vocht een probleem kan zijn, zoals badkamers en keukens, biedt een sealer de extra bescherming die je vloer nodig heeft. Cementdekvloeren zijn bijvoorbeeld gevoelig voor vlekken en vochtindringing. Door deze vloeren te sealen, voorkom je dat vloeistoffen diep in de vloer trekken en onherstelbare vlekken achterlaten.
- Lange levensduur van je vloer
Wanneer je de tijd en het geld investeert in het aanbrengen van een mooie vloercoating, wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. Een goede vloersealer fungeert als bufferlaag die de toplaag van je vloer beschermt tegen krassen en andere vormen van slijtage. Dit betekent dat je vloer er langer als nieuw uitziet, zelfs bij dagelijks gebruik.
- Prijs
Een vloersealer is meestal lager geprijsd dan een gewone vloerverf. Dit ligt aan de samenstelling, die technologisch eenvoudiger is. Het is wel belangrijk te bedenken dat andere coatingsoorten meestal een duurzamer resultaat geven.
- Versterken van de uitstraling
Naast bescherming biedt een vloersealer ook esthetische voordelen. De Inno Coatings Vloersealer geeft je vloer een subtiele glans die zorgt voor een frisse uitstraling, zonder dat het oppervlak te glanzend of kunstmatig oogt. Dit effect zorgt voor een chique afwerking die je vloer echt tot zijn recht laat komen.
Hoe gebruik je een vloersealer?
Het aanbrengen van een vloersealer vereist enige voorbereiding en precisie. Een goed uitgevoerde sealerlaag zorgt voor het beste resultaat, maar fouten kunnen leiden tot ongelijke afwerkingen of verminderde bescherming.
- Voorbereiding van de vloer
Zorg ervoor dat de vloer grondig schoon en droog is voordat je begint. Eventuele stofresten, vetvlekken of losse deeltjes kunnen de hechting van de sealer verminderen. Een tip: stofzuig de vloer en veeg deze vervolgens met een vochtige doek af. Zorg ervoor dat de vloer volledig droog is voordat je de sealer aanbrengt.
- Het aanbrengen van de sealer
Een kwalitatieve vloersealer zoals de Inno Coatings Vloersealer kan eenvoudig met een roller of kwast worden aangebracht. Begin in een hoek van de ruimte en werk naar buiten toe, zodat je jezelf niet vastloopt. Breng de sealer in een dunne, gelijkmatige laag aan en vermijd overtollig product, dat kan leiden tot druppels en strepen.
- Droogtijd en tweede laag
Laat de eerste laag minimaal een aantal uren drogen (raadpleeg de productinstructies voor de exacte tijd). Voor extra bescherming is het raadzaam om een tweede laag aan te brengen. Deze extra laag zorgt ervoor dat je vloer nog beter beschermd is tegen intensief gebruik.
Veelgestelde vragen over vloeren sealen
1. Hoe vaak moet ik een vloersealer aanbrengen?
Dit hangt af van het gebruik van de ruimte en de kwaliteit van de sealer. Over het algemeen gaat een sealer enkele jaren mee, maar in ruimtes die intensief worden gebruikt, zoals werkplaatsen en fabrieken, kan het nodig zijn om de behandeling elk jaar te herhalen. Bij cementdekvloeren, zoals die vaak in garages of werkplaatsen worden gebruikt, kan een jaarlijkse controle en eventuele herbehandeling slim zijn.
2. Kan ik een vloersealer gebruiken over een geverfde vloer?
Ja, dat kan in veel gevallen. Een vloersealer kan over een geverfde vloer worden aangebracht om deze extra te beschermen en een mooie, egale glans te geven. Niet elke verf is echter even geschikt, dus het is aangeraden om even contact op te nemen met Vloeren Coatings voor u beslist om een sealer op een verflaag te zetten.
3. Is een vloersealer ook geschikt voor buitengebruik?
Veel vloersealers zijn specifiek ontwikkeld voor gebruik binnenshuis. Als je een sealer zoekt voor een terras of andere buitenruimte, is het belangrijk om een product te kiezen dat bestand is tegen weersomstandigheden. De Inno Coatings Vloersealer is met name geschikt voor binnenvloeren en zorgt daar voor de beste bescherming en afwerking.
Meer weten over vloersealers?
Het correct aanbrengen van een vloersealer kan het verschil maken tussen een vloer die er jarenlang goed uitziet en een vloer die snel tekenen van slijtage vertoont. Een goede voorbereiding en het zorgvuldig volgen van de stappen voor het aanbrengen van een vloersealer bespaart je op de lange termijn veel tijd en geld. Met een product zoals de Inno Coatings Vloersealer weet je zeker dat je kiest voor kwaliteit en duurzaamheid.
Heb je nog vragen over het gebruik van een vloersealer of wil je weten welk product het beste is voor jouw specifieke situatie? Neem dan contact op met Vloeren Coatings voor vrijblijvend en persoonlijk advies. Je bereikt ons op telefoonnummer +31(0)626839279. Mailen kan ook.