Wat zijn de voordelen van egaline verven?

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in egaline, faq
Wat zijn de voordelen van egaline verven?

Heb je een nieuwe egalinevloer of overweeg je er een te (laten) maken? Een geverfde egalinevloer kan je interieur een unieke en stijlvolle uitstraling geven. In deze blogpost bespreken we de voordelen van het verven van een egalinevloer, geven we praktische tips en beantwoorden we veelgestelde vragen.

Een egalinevloer krijg je door een dunne laag zelfnivellerende mortel aan te brengen over een bestaande vloer. De naam zegt het al: de vloer wordt zo geëgaliseerd. Deze vloeren staan bekend om hun strakke, naadloze uitstraling, flexibiliteit en duurzaamheid. Ze worden vaak gebruikt in nieuwbouwprojecten en renovaties om oude vloeren op te knappen.

Waarom egaline verven?

Het verven van een egalinevloer biedt diverse voordelen die verder gaan dan alleen esthetiek. Hier zijn enkele redenen waarom jij zou moeten overwegen je egalinevloer te verven.

Het is mooi!

Door een verflaag aan te brengen, kun je de vloer een strakke, moderne uitstraling geven. Of je nu kiest voor een neutrale kleur zoals grijs of wit, of een opvallende tint zoals blauw of rood, de mogelijkheden zijn eindeloos. Met producten zoals de Topcoat 1K Kleur kun je een kleur kiezen die perfect past bij jouw interieur.

Het beschermt!

Verf biedt niet alleen esthetische voordelen, maar beschermt de vloer ook tegen slijtage en beschadigingen. Een goed afgewerkte verflaag kan helpen om krassen, vlekken en andere vormen van schade te voorkomen. Door over de kleurlaag nog een laag Topcoat 2K Kleur Transparant aan te brengen, zorg je voor een duurzame afwerking.

Gemakkelijk in onderhoud

Een geverfde egalinevloer is ook gemakkelijker schoon te houden. Verf creëert een glad oppervlak waarop vuil en stof minder snel hechten. Dit maakt het schoonmaken eenvoudiger en efficiënter. Regelmatig stofzuigen en dweilen is meestal voldoende om de vloer in topconditie te houden.

Flexibel

Mocht je uitgekeken raken op je geverfde vloer kan je later altijd nog kiezen voor een andere afwerking, zoals laminaat of linoleum. Je kunt zulke vormen van vloerbedekking achteraf nog perfect op egaline leggen. Of breng gewoon een nieuwe kleur aan. Ook dat kan.

*** Lees verder onder de foto ***

Egalinevloer

Egaline verven in de praktijk

Voordat je begint met het verven van je egalinevloer, is het cruciaal om de vloer goed voor te bereiden.

Schoonmaken en schuren

Begin met het grondig schoonmaken van de vloer. Verwijder alle stof, vuil en vetresten, zodat de verf goed kan hechten. Vervolgens is het belangrijk om de vloer licht op te schuren. Dit zorgt voor een betere hechting van de primer en de verf. Gebruik een fijne schuurpapier om een gelijkmatig oppervlak te creëren.

Primer aanbrengen

Een primer is essentieel voor een goede hechting van de verf. De Inno Coatings Vloerprimer 2K is een uitstekende keuze voor egalinevloeren. Deze primer zorgt voor een sterke basis. Eén laag is meestal voldoende. Onze werkwijzer over egalinevloeren verven helpt je stap voor stap door het proces.

Toplagen aanbrengen

Breng hierna de eerste laag topcoating aan met een roller of kwast. Begin in een hoek van de kamer en werk systematisch naar buiten toe. Nadat de eerste laag droog is, meestal na 24 uur, breng je een tweede aan. Dit zorgt voor een gelijkmatige dekking en een resultaat dat langer meegaat. Een eventuele derde laag met transparante topcoat maakt de vloer extra bestendig tegen krassen.

Veelgestelde Vragen over Egalinevloeren Verven

1. Kan ik elke verf gebruiken voor mijn egalinevloer?

Nee, het is belangrijk om verf te gebruiken die speciaal is ontworpen voor materialen zoals egaline, zandcement en anhydriet. Topcoat 1K Kleur en de Topcoat 2K Kleur Transparant zijn producten die wij van harte aanbevelen. Lees hier alles over het perfecte verfsysteem voor egaline.

2. Hoe lang duurt het voordat ik de vloer weer kan gebruiken?

Dit hangt af van de gebruikte producten en de omgevingstemperatuur. Over het algemeen kun je de vloer na 24 uur licht belasten en na 7 dagen volledig belasten. Zorg ervoor dat je de instructies op de verpakking volgt voor de beste resultaten.

3. Wat gebeurt er als ik de vloer niet goed voorbereid?

Een slechte voorbereiding kan leiden tot problemen zoals slechte hechting van de verf, ongelijkmatige dekking en kortere levensduur van de verflaag. Het is essentieel om de vloer goed schoon te maken, te schuren en een primer aan te brengen voordat je begint met verven.

Het verven van een egalinevloer kan jouw interieur een nieuwe, frisse uitstraling geven en biedt tal van voordelen zoals verbeterde esthetiek, bescherming en gemakkelijk onderhoud. Door de vloer goed voor te bereiden en de juiste producten te gebruiken, kun je een duurzaam en mooi resultaat bereiken.

Meer weten over egaline verven?

Heb je nog vragen of behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan contact op met Vloeren Coatings op telefoonnummer +31(0)626839279 voor vrijblijvend en persoonlijk advies. Wij helpen je graag verder!