Welke primer is geschikt voor egalinevloer verven?

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in egaline, faq
Welke primer is geschikt voor egalinevloer verven?

Egalinevloeren zijn een populaire keuze onder doe-het-zelvers die hun woning willen opknappen. Deze vloeren, ook wel bekend als zelfnivellerende vloeren, zorgen voor een strakke en egale basis, wat ze ideaal maakt om te schilderen. Maar voordat je aan de slag gaat met het verven van je egalinevloer, moet de vloer goed worden voorbereid op de schilderklus. Eén van de belangrijkste stappen in dit proces is het kiezen van de juiste primer.

Wanneer je een egalinevloer gaat verven, is het gebruik van een primer essentieel. Egaline is een poreus materiaal en kan dus de verf ongelijkmatig opnemen als het niet goed voorbehandeld wordt. Hierdoor kan de verf op sommige plekken slecht hechten, wat leidt tot ongelijkmatige resultaten of zelfs afbladderen van de verf na verloop van tijd. Een primer zorgt ervoor dat de verf gelijkmatig wordt opgenomen door de ondergrond en verbetert de hechting van de verf aanzienlijk. Bovendien fungeert een primer als een beschermende laag, waardoor de vloer beter bestand is tegen slijtage, vocht en andere externe factoren.

Welke primer gebruik je voor een egalinevloer?

Niet elke primer is geschikt voor een egalinevloer. Het is belangrijk dat de primer die je kiest, speciaal is ontworpen voor poreuze ondergronden zoals egaline. Bij Vloeren Coatings raden we de Inno Coatings Vloerprimer 2K aan. Deze tweecomponentenprimer is uitermate geschikt voor het voorbehandelen van egalinevloeren voordat je met verf aan de slag gaat.

Wat maakt de Inno Coatings Vloerprimer 2K bijzonder?

PrimerDe Inno Coatings Vloerprimer 2K is een hoogwaardige primer die speciaal is ontwikkeld om een sterke hechting te garanderen tussen egaline en de verflaag. Omdat het een tweecomponentensysteem betreft, biedt deze primer een veel duurzamere en sterkere basis dan een standaardprimer. De primer bestaat uit een hars en een verharder die je met elkaar mengt vlak voor het aanbrengen. Dit zorgt voor een chemische reactie die resulteert in een uiterst sterke en slijtvaste basis. De 2K-primer is vochtbestendig en daardoor ideaal voor ruimtes zoals keukens, badkamers of garages waar de vloer regelmatig met vocht in aanraking komt.

Daarnaast helpt de primer om de vloer te verzegelen en te egaliseren, waardoor de verf mooi egaal over de vloer verdeeld wordt. Zonder een primer zoals de Inno Coatings Vloerprimer 2K zou de verf onregelmatig intrekken en zou het eindresultaat teleurstellend kunnen zijn.

Verschil tussen 1K- en 2K-primer

Nu vraag je je misschien af: "Wat is eigenlijk het verschil tussen een 1K- en 2K-primer, en waarom is de 2K-primer beter voor mijn egalinevloer?" Het verschil zit hem in de samenstelling en de eindsterkte van de primer.

Een 1K-primer bestaat uit één component en droogt op door blootstelling aan lucht. Deze primers zijn meestal gemakkelijker in gebruik en geschikt voor lichtere toepassingen. Hoewel een 1K-primer eenvoudiger aan te brengen is, mist het de sterke chemische binding die een 2K-primer biedt.

Een 2K-primer, zoals de Inno Coatings Vloerprimer 2K, bevat twee componenten (een basiscomponent en een verharder) die een chemische reactie aangaan wanneer ze worden gemengd. Dit resulteert in een extreem sterke en duurzame hechting, wat ideaal is voor vloeren die veel worden belast, zoals egalinevloeren in woningen. Door de verhoogde slijtvastheid en hechtingskracht is dit type primer perfect voor egalinevloeren, vooral als je de vloer wilt schilderen in een ruimte waar intensief gebruik van wordt gemaakt.

Hoe bereid je een egalinevloer voor op verven?

Het schilderen van een egalinevloer begint met een goede voorbereiding. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je dit aanpakt om een mooi en langdurig resultaat te bereiken.

1. Schoonmaken en ontvetten

Voordat je begint met het aanbrengen van de primer, is het belangrijk om de vloer grondig schoon te maken en te ontvetten. Egaline is een poreus materiaal, en vuil of vet kan ervoor zorgen dat de primer en verf niet goed hechten. Gebruik een geschikte ontvetter en zorg ervoor dat alle vuilresten en stof van de vloer worden verwijderd.

2. Schuren

Na het schoonmaken kun je de egalinevloer licht opschuren. Dit zorgt ervoor dat de vloer een betere hechting krijgt voor de primer. Het schuren hoeft niet intensief te zijn, maar een lichte behandeling is voldoende om eventuele oneffenheden te verwijderen en de ondergrond voor te bereiden.

3. Aanbrengen van de primer

Nadat de vloer is schoongemaakt en geschuurd, kun je beginnen met het aanbrengen van de primer. Meng de twee componenten van de Inno Coatings Vloerprimer 2K zorgvuldig volgens de instructies op de verpakking. Gebruik een roller of kwast om de primer gelijkmatig over de vloer te verdelen. Laat de primer vervolgens goed drogen. Dit duurt meestal 24 uur, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte.

4. Verven

Zodra de primer volledig droog is, kun je beginnen met het aanbrengen van de vloercoating of verf. Dankzij de primer zal de verf goed hechten en een mooie, egale afwerking geven. Volg de droogtijden die worden aanbevolen door de fabrikant voor het beste resultaat.

Advies op maat voor jouw project?

Wil je meer weten over het verven van jouw egalinevloer of heb je advies nodig bij het kiezen van de juiste primer en verf? Neem dan vrijblijvend contact op met Vloeren Coatings voor persoonlijk advies op +31(0)626839279. We helpen je graag verder met het vinden van de beste producten voor jouw klus!