Wat is een 2 componenten vloercoating?
Een 2 componenten vloercoating lijkt misschien eenvoudig. In werkelijkheid is het een meer complexe verf. Het is verf met een extra kunsthars: epoxy of polyurethaan. Zowel epoxy als polyurethaan worden veel gebruikt in de verfindustrie. Epoxy heeft bijvoorbeeld een grote vloeistofdichtheid en dat maakt het aantrekkelijk als vloertoepassing.
We spreken hieronder ook wel over 1K (voor 1-componentsverf) en 2K (2 componenten).
Wat zijn voordelen van 2 componenten vloercoating?
Na uitharding heeft u een vloer die slijt- en krasvast is en zeer goed bestand tegen klimaatinvloeden, water en chemische bestandsdelen. Dit soort verf is onder alle omstandigheden toepasbaar, ook bijvoorbeeld in koude of vochtige ruimtes. De meeste vloercoatings en primers met twee componenten zijn prima bestand tegen weekmakers in rubberbanden, zodat ze ook in garages kunnen worden toegepast.
Andere voordelen zijn dat er doorgaans meer vaste bestanddelen in zitten waardoor uw 2 componenten vloercoating meteen wat dikker is opgebracht. En de verf is minder temperatuurgevoelig bij uitharding (het drogen van de vloer).
Wat is het nadeel van 2-componentenverf?
Nadelen noemen we ook. U kunt niet over alle oude verfsystemen heen schilderen. Als uw vloer blootstaat aan veel uv-straling vermindert de glans bij een 2 componenten epoxy vloerverf (niet bij polyurethaan). De andere kwaliteiten veranderen niet.
Een 2 componenten vloercoating kan niet gebruiksklaar worden aangeleverd, omdat de componenten een chemische reactie met elkaar aangaan. De verf zou in blik of emmer spontaan keihard worden. Dit geldt zowel voor toplagen als primers met 2 componenten. De menging van de basisverf en de verharder gebeurt op de werkplek. Dit doet u met een verfmixer die u aan een boormachine bevestigt.
Geen nadeel maar een aandachtspunt: u moet de elementen in de juiste verhouding mengen. En u kunt resten niet bewaren (hiervoor wordt de term ‘potlife’ gebruikt: hoe lang blijft de aangemaakte verf goed in de pot?).
Wanneer gebruik je een 1k of 2k?
Een 1K (1-componentsverf) is gewoon één pot verf die direct na het openen kan worden aangebracht. Een 1K verf is zeer geschikt voor bijna al het gebruik zowel binnen en buiten. Een 2K (2-componentencoating) is harder, duurzamer en slijtvaster en dus meer geschikt voor zwaarbelaste vloeren of wanneer het gebruikt wordt in ruimte die veelvuldig nat worden.
Een 2K-verf bestaat uit blik A en blik B. Zodra A en B bij elkaar gebracht zijn moet je rekening houden met een bepaalde verwerkingstijd. Het mengen zet meteen het verhardingsproces in werking dat meestal twee uur duurt. Alles wat je mengt moet je dus gebruiken. Dit geldt zowel voor toplagen als primers.
Kan een 1K over een 2K coating heen?
Zolang de kwaliteiten/bestandsdelen elkaar verdragen. Het ligt er dus aan welke soort coatings worden gebruikt. In het algemeen kun je zeggen dat een 1K coating over een 2K coating kan.
Kan 2 componenten over 1 component?
Dit is iets wat u beter even navraagt. Zit er een oude 1-componentsverf op de vloer en wilt u daar overheen verven met een 2-componenten coating, dan moet u de oude laag in veel gevallen eerst verwijderen. Dit is lastig en gaat niet altijd goed. Een alternatief is het aanbrengen van een schakellaag met een primer. Deze primer isoleert de 1-componentsverf en biedt hechting aan uw 2 componenten vloercoating. Op deze manier kunt u 2 componenten wel degelijk over 1 component aanbrengen.
Welke vloercoatings zijn hittebestendig?
Over het algemeen kunnen 2-componentencoatings goed overweg met warmte. PU-coatings zijn tot 75 graden thermisch belastbaar, epoxy coatings tot 50 graden.
Voor vrijblijvend advies kunt u contact met ons opnemen op 06 - 26839279 of via het contactformulier.