Nat in nat werken bij vloercoatings
Waarom mag de eerste laag nog niet hard zijn voor de tweede erop gaat?
Bij vloercoatings aanbrengen wordt veelal nat in nat gewerkt. Dit wil zeggen dat de tweede laag wordt aangebracht als de eerste laag nog niet volledig is uitgehard. Belangrijk voor uw planning, al hebt u wel enige speling, want "nat in nat" is een relatief begrip. Het is niet zo dat de verflaag nog kliedernat moet zijn.
Belangrijk om te onthouden: als de eerste laag nog niet is uitgehard, kan de tweede laag zich vermengen met de eerste en zo goed hechten. Dit betekent dat de tijd het best zo kort mogelijk wordt gehouden.
Waarom is beloopbaarheid bij een vloercoating belangrijk?
U moet er wel overheen kunnen lopen om de tweede laag aan te brengen. Daarom is het belangrijk om te letten op "beloopbaarheid" in de technische informatie bij het product. Staat er bijvoorbeeld "beloopbaar na 12 uur", dan is het verstandig om de tweede laag na ongeveer 12 uur te doen. Controleer wel of de vloer niet meer plakkerig is.
Houd rekening met de temperatuur. In een warme, droge kamer kan de tijd tussen twee lagen vloercoatings vaak korter worden gehouden, omdat de eerste laag sneller droogt.
Wat als nat in nat verven niet lukt?
Is de eerste laag al keihard, dan kan de tweede laag geen verbinding aangaan. U moet dan weer lichtjes opschuren en schoonmaken voor u de tweede laag alsnog aanbrengt. Nat in nat werken zal dan niet meer lukken, maar door opnieuw te schuren geeft u de tweede laag wel kans om voldoende te hechten.