Vloercoatings toplaag
Wanneer spreken we van een toplaag?
Onder toplaag bij vloercoatings verstaan we de bovenste laag of bovenste twee lagen. Een verfsysteem bij vloercoatings is normaal als volgt opgebouwd:
- een laag primer (grondverf die dient als hechtingsmiddel)
- twee lagen vloercoatings (dit is dan de toplaag)
Deze twee toplagen kunnen dekkend zijn of transparant. Soms wordt er over een dekkende toplaag nog een transparante toplaag gezet. Dit geeft extra bescherming, met name bij vloeren die zwaar belast worden. Coatings voor toplagen hebben een andere samenstelling dan primers, en zijn gericht op duurzaamheid en uiterlijk.
Let erop dat de droogtijd van primer en toplaag kunnen verschillen. Dit is van belang bij het aanbrengen van een nieuwe laag vloercoating, maar ook bij het belasten van de vloer.
Zijn twee toplagen echt nodig?
Hoewel de ondergrond door een primer al enigszins wordt verduurzaamd, adviseren we toch altijd nog een toplaag (of twee toplagen) aan te brengen. Dit ziet er veel mooier uit. Bovendien kunt u kiezen uit een coating in diverse kleuren. Daarnaast, en dit is nog belangrijker, verlengt een toplaag de levensduur van de vloer aanzienlijk.
Een toplaag aanbrengen kan met een eenvoudige betonverf met 1 component, maar ook met een 2-componentenverf. Vloercoatings met 2 componenten geven een veel grotere hardheid.
Hebt u vloerverwarming, adviseren we voor de toplaag een warmtebestendige vloercoating te kiezen.
Kan acrylverf worden gebruikt als betonverf?
Acryl vloerverf wordt gemaakt op basis van acrylaten en wordt als 1-componentsverf steeds vaker aangeprezen als betonverf. Ook Vloeren Coatings heeft met de Topcoat 1K Kleur een acrylaatgedragen betonverf in het assortiment. Vloercoatings op acrylbasis zijn geschikt voor vloeren die licht tot matig belast worden, maar raden we af in veel belopen bedrijfsruimten en op vloeren die in aanraking komen met chemische stoffen en rubberbanden. Acrylverf is namelijk niet bestand tegen weekmakers.
Wat is een gietvloercoating?
Een gietvloercoating is een vloercoating op basis van epoxy of polyurethaan, dezelfde bestanddelen die we in gietvloeren tegenkomen. Het verschil met een gietvloer is de dikte. Gietvloeren zijn veel dikker, maar daardoor ook 3-4 keer duurder. Een gietvloercoating kan over een oude gietvloer aangebracht worden. Zo kan de gietvloer een nieuw uiterlijk krijgen. Omdat de coating gerold wordt krijg je altijd een effen kleur. Het advies is om de kleurlaag af te werken met een kleurloze transparante coating. Hierdoor blijft je kleurlaag goed beschermd tegen krassen.