Veel voorkomende problemem met vloercoatings
Vloercoatings aanbrengen is op zich niet moeilijk als u de instructies volgt. Maar soms duiken er toch problemen op. Hieronder leggen we uit wat de oorzaak is, en wat u eraan kan doen.
De coating wordt donkerder na het opbrengen. Hoe kan dat?
Dit ligt meestal aan de primer. Een 2-componentenprimer maakt de ondergrond altijd wat donkerder. Een 1-componentsprimer maakt de vloer niet donkerder en is daarmee ook heel geschikt voor vloeren die transparant en kleurloos afgewerkt worden. Een 2-componentenprimer is wel beter bestand tegen vocht en laat waterdamp beter door.
De coating is melkwit na mengen in plaats van transparant.
Dit is niet abnormaal. Transparante 2-componentenprimers of topcoatings slaan vaak wit uit in de pot nadat ze gemengd zijn. Als de verf op de vloer wordt aangebracht wordt de coating echter transparant.
Wat gebeurt er als ik de coating te dun of te dik aanbreng?
Als een coating te dik wordt aangebracht kan het zijn dat een melkwitte substantie en/of luchtbellen in het mengsel blijven zitten en opdrogen. Bij te dun opbrengen krijg je mogelijk slechte hechting of bescherming en rolbanen. Let op de verbruikscijfers van het product. Wie deze volgt brengt nooit te veel of te weinig aan.
Waarom moet je niet te intensief mengen bij een coating?
Er moet altijd rustig gemengd worden. Bij te wild mengen sla je luchtbellen in de verf. Mengen gebeurt het beste met een verfmixer op een laag roterende stand, zo'n twee tot drie minuten. Een kleine hoeveelheid tot 1 liter kan gemengd worden met de hand. Bij grotere verpakkingen is het raadzaam om te mengen met een boormachine met een verfmixer (spindeltje). Deze is te koop in onze webshop.
Wat moet ik doen met vlekken op de coating?
Chemisch resistente 2-componentencoatings hebben met de meeste stoffen geen problemen. Toch kunnen er vlekken ontstaan. Dit ligt niet aan de coating. Vooral ontkalkingsmiddelen en producten met veel kleurstoffen kunnen vlekken achterlaten. Het beste is om ze meteen af te nemen als ze op de vloer terecht komen.
Wat doe ik als ik te lang heb gewacht met de tweede laag vloercoating?
Als er tussen de eerste en tweede kleurlaag meer dan 24 uur zit, is het verstandig om de eerste laag lichtjes op te schuren voordat u de tweede laag aanbrengt. Dit verbetert de hechting. Hoe langer gewacht wordt met een tweede laag, hoe meer stofjes en vuil zich aan de eerste laag vastzetten.
Welke coating moet ik kiezen als ik verschillende soorten ondergrond in één ruimte heb?
De toplaag maakt in dit geval niet veel verschil. Het type primer dat u gaat gebruiken is in zulke gevallen veel belangrijker. Voor gladde, harde, geglazuurde tegels moet een speciale tegelprimer worden gebruikt. Voor andere vloertypes is er keus uit primers met 1 component (ideaal voor transparante afwerking) en met 2 componenten (geschikt voor dekkend afwerken). Bij een toplaag met 2-componentencoating kiest u of een coating op basis van PU (beste keus voor vloerverwarming) en een op basis van epoxy (prima voor koude ruimtes).