Het vochtgehalte van een betonvloer
Het bepalen van het vochtgehalte van uw betonvloer is essentieel. Vocht is desastreus voor de hechting van een vloercoating. Ook de hechting van eerdere verflagen kan onzichtbaar zijn aangetast door schadelijke stoffen die met het water meekomen.
De vervuiling en het uitkristalliseren van vocht vormen een sluipend maar ook slopend proces. Denk ook aan betonrot. Dit laatste betekent dat de wapening (het staal) in het beton is gaan roesten, iets wat bijzonder nadelig is voor de sterkte van het beton en daarmee de hele constructie. De oorzaak? Vocht.
Hoe meet ik het vochtgehalte van de betonvloer?
Het vochtgehalte van een betonvloer is aanvaardbaar op een niveau van ca 4%. U kunt dit controleren door op de vloer stukken plastic (van ongeveer 1 vierkante meter) luchtdicht aan te brengen met schilderstape. Als na 24 uur de tussenruimte droog is, is de betonvloer geschikt om af te werken.
Wanneer is de vloer droog genoeg?
Om een vloer te gaan afwerken met een coating, egaline, hout of gietvloer mag de basis niet meer dan 4% vocht bevatten. De vuistregel voor het drogen van een vloer is dat elke cm laagdikte 1 week moet drogen. Standaard worden vloeren 6 of 7 cm afgestort, dus 6 of 7 weken wachten. Mocht u haast hebben kunt u aan de aannemer vragen of hij een droogversneller toevoegt aan het cement.
Wat doe ik als de vloer te vochtig is?
In geval van een nieuwe nog vochtige vloer betracht u geduld. De weersgesteldheid, de bouwomstandigheden en de dikte van de vloer leiden tot variaties in de droogtijd. Soms kan het nog enkele weken langer duren. Dit hoeft niet te betekenen dat de vloer van slechte kwaliteit is.
Is het vochtgehalte in een oudere betonvloer te hoog, dan wint u het best advies in want is is belangrijk te bepalen waar dit vandaan komt. Wellicht is het probleem verholpen nadat u de oude toplaag verwijdert en de vloer behandelt. Misschien is er een bouwtechnisch probleem.
Voor vrijblijvend advies bel 06 - 26839279 of via het contactformulier.